Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

povjerenik EU

Propast SVB-a nije izravna prijetnja europskim bankama

Autor: Hina

13.03.2023. 17:58
Propast SVB-a nije izravna prijetnja europskim bankama

Foto: ReutersPropast američkog Silicon Valley Banka (SVB) ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru, ali treba pratiti njezine neizravne posljedice, upozorio je u ponedjeljak povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.


“Moramo pratiti moguće neizravne posljedice, ali u ovom trenutku smatramo da ne predstavljaju značajan rizik”, izjavio je Gentiloni.


Europska središnja banka (ECB) pomno prati situaciju, a sve europske banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija, naglasio je povjerenik EU-a.
Utjecaj na vrijednost dionica europskog bankarskog sektora bio je očekivan, ali procjena rizika od domino-efekta druga je stvar, naglasio je.


“Mislim da trenutno u Europi ne prijeti stvarna opasnost od širenja negativnih posljedica”, rekao je.


Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) objavila je u petak da je preuzela SVB sa sjedištem u Silicijskoj dolini. Banka specijalizirana za financiranje startupova propala je zato hitnom dokapitalizacijom nije uspjela pribaviti novac izgubljen na obvezničkom portfelju.


Ministri financija eurozone okupili su se u glavnom gradu Belgije na redovitom sastanku na kojem će analizirati stanje u gospodarstvu i raspravljati o proračunskoj politici, napominje agencija dpa.