Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

COP27

Produljen klimatski samit u Egiptu

Autor: Hina

18.11.2022. 17:37
Produljen klimatski samit u Egiptu

Foto: ReutersGlobalna klimatska konferencija COP 27 u Egiptu produžena je do subote s ciljem razriješenja neslaganja o ključnim pitanjima, navodi dpa. Dvotjedna konferencija, poznata kao COP27, trebala je završiti u petak u egipatskom ljetovalištu Šarm El-Šeiku.


No, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri, predsjednik konferencije, rekao je da će ona biti produžena kako bi se omogućilo više vremena za razgovore u jeku podjela među pregovaračima koji su se okupili u gradu na Crvenom moru.


“Danas moramo opet promijeniti brzinu. Vrijeme nije na našoj strani”, rekao je Šukri.
“I dalje sam predan završetku ove konferencije sutra [u subotu]”, dodao je.


Šukri je poručio da “globalna zajednica od nas traži da budemo hrabri i ambiciozni”.


“Pred nama je puno posla. Zato se brzo vratimo na posao”, dodao je.


Trnovito pitanje u središtu razgovora pod vodstvom UN-a je plaćanje naknade za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama u siromašnijim zemljama. Delegati konferencije već su se složili da se pitanje, poznato kao financiranje gubitaka i štete, prvi put stavi na dnevni red.


Zemlje u razvoju već dugo zahtijevaju stvaranje financijskog mehanizma za nadoknadu štete izazvane klimom u zemljama s niskim prihodima. Europska unija je signalizirala spremnost na kompromis oko financiranja ranjivih zemalja.


Stvaranje fonda za klimatske štete nije preferirana opcija za EU, ali je korak prema ispunjavanju zahtjeva zemalja u razvoju, rekao je u petak najviši dužnosnik Unije za klimu Frans Timmermans.


Međutim, spremnost EU-a na kompromis znači i određene uvjete. Prvo, od tog novca moraju koristi imati najugroženije zemlje, čime bi se spriječilo da Kina, najveći globalni emiter, ima koristi od tog fonda.


Uz to, primanje sredstava bilo bi povezano s obvezama za veće smanjenje emisija ugljika.