Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

COP27

Pregovarači još daleko od čvrstog klimatskog sporazuma

Autor: Hina

16.11.2022. 17:00
Pregovarači još daleko od čvrstog klimatskog sporazuma

Foto: DPADržave su u srijedu daleko od dogovora o obrisima sporazuma na samitu COP27 u Egiptu, a država domaćin pozvala je pregovarače da riješe razlike u stajalištima prije roka za vikend.


Ishod konferencije u Šarm el-Šeiku test je odlučnosti svijeta da se uhvati u koštac s globalnim zagrijavanjem jer druge krize, od ruskog rata u Ukrajini do potrošačke inflacije, odvlače međunarodnu pozornost.


Čelnici skupine razvijenih država G20 objavili su u srijedu deklaraciju u kojoj izražavaju potporu globalnom cilju da se ograniči zagrijavanje na 1,5 stupanj Celzijev, postupno ukine ugljen te ubrza financiranje protiv klimatskih promjena.
Izaslanici na COP27 bili su oduševljeni govorom novoizabranoga brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, koji je obećao da će ponovno uključiti državu s amazonskom prašumom u međunarodne napore u borbu protiv klimatskih promjena.


Ali među pregovaračima u Egiptu ostale su duboke podjele, upozorava posebni predstavnik egipatskog predsjedništva COP27 Wael Aboulmagd.


“Mislim da imamo veći broj dugotrajnih problema od uobičajenog”, rekao je. “Nadali smo se se da ćemo u sadašnjim okolnostima vidjeti veću spremnost za suradnju i prilagodbu nego što vidimo”, rekao je.


Dužnosnik upućen u pregovore rekao je da i dalje postoje podjele oko pitanja, uključujući trebaju li bogate države uspostaviti fond za pokrivanje nepopravljive štete uzrokovane klimatskim promjenama, jezik koji se bavi korištenjem fosilnih goriva i treba li 1,5 stupanj


Celzijev ostati eksplicitna ciljana granica za zagrijavanje planeta.


Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry rekao je u subotu da se nekoliko država opire spominjanju cilja od 1,5 stupanj Celzijev u službenom tekstu samita COP27, ali nije ih imenovao.


Znanstvenici kažu da je potrebno zadržati porast prosječne globalne temperature na 1,5 stupanj kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena. Temperature su već porasle za 1,1 stupanj Celzijev.


Dužnosnik Europske unije rekao je da bi podrška G20 za 1,5 stupanj Celzijev mogla povećati izglede da će pregovarači u Egiptu također postići cilj.


No dužnosnik je upozorio da je “sigurno samo kada je 1,5 stupanj utvrđen u glavnoj odluci”, misleći na ono što će biti temeljni politički dogovor samita.