ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ROĐENI ZA ČITANJE

Predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Autor: Portal ZL

06.06.2023. 16:33
Predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Foto: Petra SlobodnjakUz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom, predstavljen je Nacionalni  program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara – program ROĐENI ZA ČITANJE.


Zahvalivši svima koji pridonijeli ostvarenju ovog programa, a posebno inicijatorici programa Rođeni za čitanje pedijatrici Mariji Radonić te predsjednici Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Mirjani Kolarek Karakaš, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo pokretanjem nacionalnog programa Rođeni za čitanje ističući iznimnu važnost čitanja za razvoj djece i mladih.


„Čitajući za svoju djecu, moram priznati da je to jedan od najljepših načina roditeljske interakcije s djecom“, istaknuo je predsjednik Vlade dodajući kako je riječ i o aspektu terapeutskog učinka koji, prema mišljenju pedijatara može pomoći i onima koji imaju poteškoća u izražavanju, a svima u stvaranju čitalačkih navika, upijanja znanja i učenja.

Govoreći o procesu pripreme ovog vrijednog programa koji je proizašao iz Nacionalne strategije poticanja čitanja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje Godina čitanja u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja.


Istaknula je kako je pokretanjem programa „Rođeni za čitanje“ postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture, koja će poticati čitanje od najranije dobi.


Uz zahvale partnerima, Ministarstvu zdravstva  i pedijatrima, ministrica je izrazila zadovoljstvo lansiranjem novog programa putem kojega će oko trideset pet tisuća djeca godišnje koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, dobivati slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu.


Također je izrazila zadovoljstvo što su slikovnice autorski rad naših hrvatskih autora, pisaca i ilustratoraIvane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić.Posebne zahvale je uputila Knjižnicama Grada Zagreba čiji je bibliobus upotpunio događanje te govoreći o Festivalu hrvatskih bibliobusa i okruglom stolu o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj koji su se nedavno održali u Splitu, podsjetila kako je u mandatu aktualne Vlade nabavljeno 12 novih bibliobusa.


„Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti preokret i zaustavljanje negativnog trenda smanjenog interesa za čitanjem te razvoj čitalačke pismenosti i kulture u Hrvatskoj“, zaključila je ministrica.


Okupljenima su se obratile i stručna suradnica programa Rođeni za čitanje pedijatrica Marija Radonić te predsjednica Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš.


Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Sredstva potrebna za realiziranje programa Rođeni za čitanje osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.


Više o programu na poveznici: Nacionalni  program poticanja čitanja djeci od najranije dobi