Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SKANDAL U SLOVENIJI

Poznati svećenik optužen za šokantne radnje: “Zlostavljao me…”

Autor: Hina

05.12.2022. 16:55
Poznati svećenik optužen za šokantne radnje: “Zlostavljao me…”

Foto: ScreenshotPoznatom slovenskom isusovačkom svećeniku i umjetniku koji živi u Rimu ograničena je svećenička služba nakon izvješća o istrazi koju njegov vjerski red provodi o optužbama za psihičko i fizičko zlostavljanje časnih sestara u Sloveniji.


Isusovci su u priopćenju od 2. prosinca naveli da su zabranili 68-godišnjem svećeniku Marku Ivanu Rupniku da obavlja ispovijedi ili vodi duhovne vježbe otkako je Vatikan 2021. zaprimio prijavu protiv njega, javlja Catholic News Agency (CNA).


Vođena pravnim i vjerskim znanstvenicima, talijanska web stranica “Silere non possum“, latinski za “Ne mogu šutjeti”, objavila je priču s izvješćima da je Rupnik zlostavljao časne sestre u zajednici Loyola.
Vatikan je u listopadu odbio provesti kanonski proces zbog zastare, priopćio je taj vjerski red. Isusovački red priopćio je kako su ograničenja Rupnikove svećeničke službe još uvijek na snazi i uključuju zabranu vođenja duhovnih vježbi. Svećeniku je također zabranjeno sudjelovati u javnim aktivnostima bez dopuštenja nadređenog.


Zavidna umjetnička i svećenička karijera


Marko Ivan Rupnik direktor je rimskog centra Centro Aletti (koji se bavi odnosnom kršćanske vjere i kulturnih dinamika našeg doba) i  autor je službene slike Svjetskog susreta obitelji 2022. godine te je više od 30 godina stvarao mozaična umjetnička djela za kapele, crkve i svetišta širom svijeta.


Marko Ivan Rupnik, svećenik, umjetnik, Slovenac, Rim, Screenshot / Diocesi di Roma / YouTube


Marko Ivan Rupnik / Screenshot / Diocesi di Roma / YouTube


Isusovac Rupnik je najpoznatiji po vođenju obnove kapele Redemptoris Mater u vatikanskoj Apostolskoj palači, koja je ponovno otvorena 1999. nakon tri godine rada, javlja Catholic News Agency.


Unatoč ograničenjima svoje svećeničke službe, Rupnik je 30. studenog primio počasni doktorat Papinskog katoličkog sveučilišta Paraná u Brazilu. Centro Aletti je također nastavio objavljivati na YouTubeu svake nedjelje riječki Marka Ivana Rupnika koji komentira nedjeljno evanđelje.


Prema priopćenju isusovaca, Vatikanska kongregacija za nauk vjere (DDF) zatražila je nalog za provođenje preliminarne istrage protiv slovenskog svećenika, koji djeluje u Rimskoj biskupiji od početka 1990-ih. DDF-u je dostavljeno završno izvješće, a početkom listopada 2022. Vatikan je slučaj ušao u zastaru, priopćili su isusovci.


Pomoćni rimski biskup zaprimio optužbe najmanje devet žena


Izvor iz Rimske biskupije potvrdio je za ACI Prensa, španjolsku partnersku agenciju CNA-e 5. prosinca da je provincijal isusovaca obavijestio biskupiju o mjerama predostrožnosti protiv Marka Ivana Rupnika i predložio da se njegovo pastoralno djelovanje u biskupiji ograniči. Rimska biskupija nije provela vlastitu istragu o optužbama protiv Rupnika, kazao je izvor, budući da su se optužbe odnosile na navodno zlostavljanje u Sloveniji, a ne u Rimu.


Izvor je također potvrdio da je pomoćni rimski biskup Daniele Libanori proveo zasebnu istragu, nevezanu za Marka Ivana Rupnika, u vjerskoj zajednici Loyola koja je zasnovana u Sloveniji. Tijekom kanonske posjete, koja je još uvijek u tijeku, Libanori je zaprimio optužbe najmanje devet žena protiv Marka Ivana Rupnika, kazao je izvor. Rupnik je, kako se izvješćuje, niz godina bio ispovjednik i duhovni ravnatelj te zajednice.


“Bio je nasilan i uvjeren u svoju nedodirljivost”


“Saslušane žrtve su zvučale uvjerljivo i mislim da možemo vjerovati onome što govore”, zaključio je pomoćni biskup Libanori, kako piše u dokumentu predanom DDF-u, objavljeno je na stranici Silere non possum.


“Prisiljavao nas je da činimo stvari koje nismo htjele raditi. Bio je nasilan, udario me. Pogledom i glasom pokazivao je da je uvjeren u svoju nedodirljivost.  Zlostavljao me, iskorištavao moje povjerenje. Bila sam potlačena. Njegova moć, ugled koji uživa čini ga uvjerenim da nitko ne može dovesti u pitanje njegovu dobronamjernost”, ispričala je jedna od zlostavljanih slovenskih časnih sestara, kako javlja Silere non possum.