Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

gospodarstvo

Potražnja za industrijskom robom u Njemačkoj i SAD-u naglo oslabila

Autor: Hina

09.01.2023. 12:03
Potražnja za industrijskom robom u Njemačkoj i SAD-u naglo oslabila

Foto: iStockNove narudžbe u njemačkoj industriji naglo su pale u studenome, odražavajući urušavanje inozemne potražnje, a pad je zabilježila i američka industrija.


Potražnja za njemačkom industrijskom robom pala je u studenome za 5,3 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim podacima porasla za 0,6 posto, pokazali su podaci statističkog ureda, objavljeni krajem prošlog tjedna.


Pretposljednji prošlogodišnji mjesec donio je tako njemačkoj industriji najsnažniji pad novih narudžbi od listopada 2021. godine, kada su bile potonule za 6,1 posto.
Inozemna potražnja potonula je u studenome za 8,1 posto, odražavajući urušavanje novih narudžbi iz ostalih članica eurozone koje su se smanjile za 10,3 posto. Oslabila je i potražnja iz ostalih zemalja, za 6,8 posto.


Najblaže su pale domaće narudžbe, za 1,1 posto. Kada se isključe poslovi velike vrijednosti, potražnja je u studenome smanjena za 2,9 posto.


Ministarstvo gospodarstva izdvaja nagli pad potražnje za brodovima, vlakovima i automobilskim dijelovima u eurozoni, za 40,9 posto. Nagli pad zabilježen je i u industriji strojeva, tradicionalnom osloncu njemačke industrije, za 7,3 posto. Godišnja usporedba pokazuje pad novih narudžbi u industriji za 11,0 posto, na najnižu razinu od srpnja 2020.


Studeni je donio slabe rezultate i u američkoj industriji, iskazane u padu novih narudžbi za 1,8 posto u odnosu na listopad kada su bile porasle za revidiranih 0,4 posto.


Najviše su smanjene narudžbe transportne opreme, za 6,3 posto, izvijestio je prošli petak ured za statistiku. Potražnja za širom kategorijom trajne robe smanjena je za 2,1 posto.