Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

reakcija na nesreću

Policija prati i zna za okupljanja mladih na parkiralištima

Autor: Hina

17.06.2023. 15:23
Policija prati i zna za okupljanja mladih na parkiralištima

Foto: Screenshot N1Krešimir Mišić iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ) izjavio je u subotu da policija zna za susrete automobila po parkiralištima, poput onoga u kojemu je sinoć ozlijeđeno pet osoba, no poručuje da ne može represivno djelovati ako ne zatekne kršenje propisa.


“Policija i inače prati i zna za takva okupljanja. Ovo nije jedini parkirni prostor u blizinama trgovačkih centara i objekata brze prehrane na kojem se okupljaju mladi koji imaju takav način izlaska u večernjim satima”, rekao je Mišić, voditelj službe Promente policije PUZ-a, na izvanrednoj konferenciji za medije.


Sinoć se na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u Buzinu 23-godišnji Jan Erlich, vozeći mercedes tijekom car meeta (susreta automobila), velikom brzinom zabio u okupljene promatrače i jedan automobil. Ozlijeđeno je pet osoba, među kojima su tri dobile teške ozlijede. Jedan ozlijeđeni muškarac je kritično.
Mišić je istaknuo da je policija za sinoćnji car meet saznala prije prometne nesreće, koja se dogodila u vremenu dok su izlazili na teren.


“Policija je znala za taj događaj neposredno prije same nesreće. Međutim, do dolaska policije nesreća se već dogodila”, objasnio je.


Okupljanja poput sinoćnjeg na zagrebačkim su se cestama pojavila unatrag dvije godine, a Mišič kaže da policija djeluje i preventivno i represivno.


“Ne radi se o samo jednom trgovačkom centru, govorimo o gotovo svim trgovačkim centrima u Zagrebu. Policija doista obilazi takve parkinge”, istaknuo je Mišić.


Sama praksa prema kojoj se okupljaju vlasnici skupih i brzih automobila, kao i gledatelji, po policiji nije problematična, sve dok se ne dogodi kršenje propisa, poručuje.


“Ako vidimo da osoba ima registrirano vozilo, vozačku dozvolu i ako nije pod utjecajem alkohola ili droge, naravno da policija nema razloga represivno postupati skroz dok ta osoba ne učini nešto čime krši prometne propise”, rekao je dodavši da “ne mogu biti uz svakog vozača, u svakom mjestu”.


U ovoj godini i krajem 2022. obavljeno je deset ciljanih preventivnih akcija policije, u kojima je pregledano 500 vozila, a sankcionirana su 104.


“Sankcionirali smo 104 vozila po prekršaju tehničke neispravnosti, zatekli smo vozila koji imaju nadograđene dijelove koji nisu evidentirani u prometnim dozvolama. Preko 500 vozila je prekontrolirano, izvršeni su nadzori i nad vozačima i vozilima”, naveo je.


Ne navodeći identitet vozača, policija je izvijestila da je osumnjičenik uhićen, te da preliminarnim testiranjem nije utvrđeno da je bio alkoholiziran, niti je bio pod utjecajem droge. Mišić je istaknuo da je 23-godišnjak u pritvoru te da će policija protiv njega podnijeti kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.


Po rezultatima preliminarnog ispitivanja, nije bio pod utjecajem alkohola ni droge. Uzeti su mu uzorci krvi i urina kako bi se i službeno moglo potvrditi da nije bio pod utjecajem nedopuštenih supstanci prilikom vožnje.


Mišić je rekao i da počinitelj “nije bio operativno interesantan policiji”, odnosno da je imao neke prometne prekršaje, ali da nije bio recidivista.


Na novinarska pitanja zašto policija nije predvidjela sigurnosne rizike, djelovala na organizatore ili rasporedila svoje snage kao što to radi tijekom navijačkih okupljanja, iz policije su poručili da će “nastaviti s preventivnim aktivnostima”.