Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ZIMSKI UVJETI

Policija izdala niz upozorenja zbog snijega na cestama diljem Hrvatske

27.01.2023. 10:46
Policija izdala niz upozorenja zbog snijega na cestama diljem Hrvatske

Foto: Goran Kovacic/PIXSELLS obzirom na trenutno pogoršanje vremenskih uvjeta, odnosno zimske uvjete na prometnicama, iz policije su u petak pozvali vozače na oprez uz obvezu posjedovanja zimske opreme kako bi što sigurnije sudjelovali u prometu.


Varaždinska policija je priopćenjem napomenula kako se zimskim uvjetima na cestama smatraju oni kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.


Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač je pritom dužan, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg na vozilu.
S obzirom na trenutno pogoršanje vremenskih uvjeta, iz policije podsjećaju vozače na obvezu posjedovanja zimske opreme kako bi što sigurnije sudjelovali u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti.


Neposjedovanje opreme i neočišćeno vozilo kažnjava se sa 130 eura 


Vozaču koji na vozilu ne posjeduje zimsku opremu ili ne očisti svoje vozilo od snijega i leda, podsjećaju, prijeti novčana kazna u iznosu od 130 eura i isključivanje vozila iz prometa.


Kako bi se tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama prometne nesreće svele na minimum, u policiji napominju kako je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.


Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, najavljuju kako će provoditi pojačani nadzor korištenja zimske opreme te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.


“Vozače pozivamo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima, odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da je mogu na siguran način izvesti”, ističu.


Prijedlog biciklistima


Pješake i vozače bicikala pozivaju da obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećaju na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka, odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala.


Biciklistima predlažu da izbjegavaju promet na cestama tijekom zimskih uvjeta, a sve sudionike u prometu pozivaju na oprez te da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju iz policije.