Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

PREMIJER

Plenkovića dočekali nezadovoljni uzgajivači svinja, evo što im je poručio

Autor: Portal ZL

21.07.2023. 16:33
Plenkovića dočekali nezadovoljni uzgajivači svinja, evo što im je poručio

Foto: Dubravka Petric/PIXSELLPrije sjednice Savjeta za Slavoniju, Srijem i Baranju, predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića dočekala je skupina nezadovoljnih svinjogojaca. Kako javlja Dnevnik.hr, zatražili su da se svinje koje nisu zaražene afričkom svinjskom kugom ne eutanaziraju.


Upozorili su kako će nakon što im se svinje eutaniziraju oni i njihove obitelji ostati gladne i bez prihoda, jer se u sljedećih godinu dana neće smjeti baviti svinjogojstvom.


“Nitko ovdje nije protiv vas”


“Nitko ovdje nije protiv vas niti je za to da sutra nemate što za jesti”, odgovorio im je premijer Plenković.
Ogorčeni svinjogojci zamjerili su kašnjenje u provedbi mjera zapitavši zašto se nešto preventivno nije učinilo čim se saznalo da se afrička svinjska kuga pojavila u susjednim državama.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uvjeravala je svinjogojce da ministarstvo čini sve kako bi se štete sanirale te će eutanizirane svinje svinjogojcima biti plaćene po tržišnim cijenama zamolivši ih da učine napor više i svoje farme pokušaju prekategorizirati u 3. kategoriju čime bi izbjegli eutanaziju svinja.


“Učinit ćemo i činimo sve što možemo”


“Učinit ćemo i činimo sve što možemo. Država će financirati i prekategorizaciju vaših objekata. Nismo i nećemo vas napustiti. Pokrenuli smo prvi program pomoći, a već je u pripremi i drugi koji će dati odgovor na pitanje što ćete raditi poslije”, kazala je Vučković.


Svinjogojce je pozvala da vjeruju veterinarima i struci koja zna najbolje što činiti.


“Skoro 90 do sada utvrđenih slučajeva zaraze afričkom svinjskom kugom je na području općina Drenovaca i Gunje. Mi moramo spasiti i Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju i osigurati vam da imate od čega živjeti. Dajte nam priliku”, kazala je ministrica Vučković, prenosi Dnevnik.hr.