Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SJEDNICA VLADE

Plenković u Sabor šalje prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Autor: Hina

24.11.2022. 09:31
Plenković u Sabor šalje prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Foto: Reuters/J. Regović PixsellPremijer Andrej Plenković na početku je jutrošnje sjednice Vlade najavio kako će Hrvatskom saboru hitno biti upućen prijedlog o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini.


Prijedlog je, kaže, da Hrvatska participira na tri načina – prvo, da hrvatski časnici budu u zapovjednim strukturama misije, drugo da hrvatski vojnici budu unutar onih vojski EU-a koje će obučavati ukrajinske vojnike u Njemačkoj i Poljskoj i treće, da se odobri mogućnost obuke ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske.


“To je za nas konzistentnost politike vlade, a ujedno i prilika da cijela politička scena pokaže tko je tko i tko što zastupa po pitanju međunarodnih odnosa. Očekujem zanimljivu raspravu”, ustvrdio je Plenković, aludirajući i na jučerašnju objavu Ureda predsjednika Zorana Milanovića koji je odbio dopis ministra obrane Marija Banožića na ovu temu.


Milanovićeva odbijenica
On je već ranije izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a ured predsjednika sada je priopćio da se dopis ministra obrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost.


“Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor”, navodi se u priopćenju.


Osim toga, u dopisu se ne navodi koje bi bile konkretne aktivnosti hrvatskih vojnika u inozemstvu, a ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, već samo “opći podaci o samoj misiji EUMAM”, ističe ured predsjednika.


Posjet austrijskog kancelara


Plenković je na početku sjednice Vlade najavio i kako će danas biti smanjene trošarine na lož ulje.


“Nastavljamo politiku da naftni derivati budu u prihvatljivim okvirima za građane i gospodarstvo”, rekao je Plenković.


Govorio je i o posjetu austrijskog kancelara i njegovu potporu ulasku Hrvatske u Schengenski prostor.


“Gradimo još jedan korak petnaest dana uoči finalnog sastanka ministra vanjskih poslova EU-a koji će 8. prosinca donijeti finalnu odluku. Time realiziramo i naš cilje još dublje integracije u europodručja”, dodao je.