ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

INICIJATIVA TRI MORA

Plenković u Bukureštu: Nužna je veća energetska, prometna i digitalna suradnja

Autor: Hina

07.09.2023. 12:35
Plenković u Bukureštu: Nužna je veća energetska, prometna i digitalna suradnja

Foto: Davor Kovačević– Države i kompanije moraju se prilagoditi “tektonskim promjenama” nakon ruske agresije na Ukrajinu i pojačati energetsku, prometnu i digitalnu suradnju, rekao je premijer Andrej Plenković na poslovnom forumu u četvrtak u Bukureštu u sklopu sastanka na vrhu Inicijative triju mora.


Premijer je istaknuo da je samit Inicijative triju mora naglasio važnost “energetske, prometne i digitalne suradnje”, osobito nakon “tektonskih promjena u Europi” nakon ruske agresije u Ukrajinu.


“Ovih dana smo slušali koliko su ekonomski, prometni i energetski tokovi izmijenjeni posljednjih 18 mjeseci. I čini se da nisu samo izmijenjeni privremeno, već i strukturalno”, rekao je Plenković, dodavši da to zahtijeva prilagodbu država i kompanija.
Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.


Grčka je postala dio neformalne političke platforme u četvrtak i pridružila se još 12 članica EU-a – Hrvatskoj i Poljskoj kao suosnivačicama, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.


“Ulazak Grčke čini ovu inicijativu još snažnijom, utjecajnijom”, rekao je Plenković.


Dodao je da zahvaljujući “snažnoj predanosti i uključenosti Sjedinjenih Država, ova inicijativa ima i transatlantsku dimenziju”.


Ukrajina i Moldavija dobile su status partnerskih zemalja u ovoj inicijativi, a Plenković je na kraju obraćanja pozvao na nastavak potpore Kijevu.