Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Tražili smo od grčkih vlasti sigurnost za pritvorene’

Autor: P. N.

24.08.2023. 13:19
Plenković: ‘Tražili smo od grčkih vlasti sigurnost za pritvorene’

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na ovotjedni posjet Ateni, gdje i dalje traje istraga o huliganskom sukobu navijača Dinama i AEK-a, koja je za epilog imala smrt 29-godišnjeg Grka Michalisa Katsourisa.


“Posjet smo iskoristili i za pritvorene hrvatske državljane. Još jednom smo osudili nasilje i huliganizam, izrazili žaljenje zbog gubitka života i rehabilitirali odnose između Hrvatske i Grčke. To je sve skupa bilo jako dobro primljeno. Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost za pritvorene”, rekao je Plenković, prenosi N1.


Naglasio je da Hrvatska poštuje neovisnost grčkih pravosudnih tijela.
“Politika je Vlade konzistentna i jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima”, dodao je.


Osvrnuo se i na pitanje mirovina u Hrvatskoj, navodeći da Vlada nastoji povećavati mirovine.


“Pored usklađivanja mirovina, Vlada je provela niz mjera da bismo im olakšali ovu situaciju s povećanjem troškova. Proveli smo cjelovitu mriovinsku reformu, uveli smo nacionalnu naknadu za starije, a danas usvajamo izmjene.


Prosječne mirovine u mandatu naše Vlade povećane su za 44 posto, a najniža je povećana za 51 posto. Nastavit ćemo poduzimati mjere da bi mirovine i dalje rasle”, istaknuo je.


Najavio je da će Vlada nastaviti s mjerama za smanjenje stope inflacije.


“Donijet ćemo danas odluku koja će značiti isplatu dodatka od 5-10 posto na plaću državnim službenicima i namještenicima i to onima koji u najvećoj mjeri nemaju dodatke. Pravo na dodatak će ostvariti gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi”, naveo je premijer.