Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

POLOŽENI VIJENCI

Plenković čestitao Dan državnosti: “Prošli smo težak i zahtjevan put, sada možemo postići sve ciljeve”

Autor: Hina

30.05.2024. 11:30
Plenković čestitao Dan državnosti: “Prošli smo težak i zahtjevan put, sada možemo postići sve ciljeve”

Foto: Luka Batelic/PIXSELLPredsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u četvrtak Dan državnosti istaknuvši da Vlada nastavlja raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj će se posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima.


Plenković u čestitki podsjeća da je na današnji dan prije 34 godine konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, čime je “označen početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti, razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države”.


Ovo je dan, dodao je, kada slavimo našu slobodu i suverenitet te se s posebnom zahvalnošću prisjećamo “hrvatskih branitelja i svih koji su omogućili da ostvarimo pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i da danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, što su generacije Hrvata i prije nas sanjale”.
Kada se danas s odmakom osvrnemo na protekla tri desetljeća, možemo s ponosom reći da smo prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno, napomenuo je.


Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio Schengenskog prostora i europodručja, što je, istaknuo je, dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana. Na putu smo i prema članstvu u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, dodao je.


Suočeni s brojnim globalnim izazovima, od ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka te sve izraženijih klimatskih promjena, naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama čini nas jačima i otpornijima.


“Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina, koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava”, poručio je premijer.


Hrvatsko gospodarstvo trenutno ostvaruje najveći rast u Europskoj uniji, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina, naveo je.


“Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili. Svjesni da je još posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima”, istaknuo je.


U idućem desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost, dodao je.


“Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti”, poručio je premijer Plenković zaželjevši da ovaj dan bude ispunjen ponosom, zahvalnošću i optimizmom.