Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

UZVRATNI SUSRET

Plenković će prvi put otkako je premijer posjetiti Srbiju

Autor: Hina

14.06.2023. 11:18
Plenković će prvi put otkako je premijer posjetiti Srbiju

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković idućeg će petka posjetiti Srbiju – zemlju s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i neriješenih problema, i jedinu susjednu državu koju nije posjetio od početka svog premijerskog mandata, piše u srijedu Jutarnji list. Plenković će 23. lipnja, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, biti u Subotici na otvorenju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju financirala naša Vlada.


Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji je ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, središnji politički događaj Plenkovićeva posjeta bit će susret s premijerkom Anom Brnabić.


To će zapravo biti uzvratni susret, nakon što su održali sastanak koncem travnja, kada je Brnabić došla u Zagreb na Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća.
– Glavne teme razgovora bit će slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali prilikom njezina posjeta Zagrebu. Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obje zemlje, gospodarska, ekonomska i prometna suradnja dviju zemalja, a jedna od tema razgovora bit će, naravno, i europski put Srbije – kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz Vlade.


S obzirom na to da su pretpristupni pregovori između Beograda i Bruxellesa suspendirani na neodređeno vrijeme, kao i na značajno narušavanje odnosa koje je između EU i Srbije nastupilo nakon ruske invazije na Ukrajinu zato što Beograd nije slijedio politiku Unije prema Moskvi, postavlja se pitanje hoće li Plenković u Srbiji nastupati (i) u ulozi svojevrsnog izaslanika Unije te hoće li se osim s Brnabić susresti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?


– O čemu će se konkretno razgovarati vezano uz temu europskog puta Srbije zasad vam ne možemo otkriti. Isto tako vam ne mogu reći hoće li doći i do susreta Plenkovića s predsjednikom Aleksandrom Vučićem – kaže sugovornik iz Banskih dvora, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Špoljar.