Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

LIČKO SENJSKI ŽUPAN

Petry: Kreće nastavak obnove zgrada u Ličkom Osiku

Autor: Marin Smolčić

01.12.2022. 13:48
Petry: Kreće nastavak obnove zgrada u Ličkom Osiku

Foto: Marin SmolčićLičko-senjski župan Ernest Petry održao je danas radni sastanak sa državnim tajnikom u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordanom Hanžekom. U Velikoj dvorani za sastanke u Ličko-senjskoj županiji  bili su nazočni predstavnici svih Gradova i Općina iz Ličko-senjske županije.


Tema sastanka bilo je potpisivanje Ugovora s izvođačima radova vezano za obnovu stambenih zgrada u Ličkom Osiku kao i razgovori o obnovi i stambenom zbrinjavanju. Detalje sastanka definirao je župan Petry.


-Danas će se potpisati ukupno sedam Ugovora za obnovu zgrada u naselju Lički Osik. Na području Ličko-senjske županije obnovit će se ukupno 56 stambenih zgrada, od čega 32 na području Ličkog Osika, 13 zgrada na području Korenice, šest zgrada na području Udbine, četiri zgrade u Donjem Lapcu i jedna zgrada u Otočcu. Zahvaljujući osiguranim sredstvima Središnjeg držanog ureda uskoro će sve navedene zgrade biti obnovljene.
Zahvaljujem se državnom tajniku Gordanu Hanžeku i njegovom suradniku Petru Mrkonjiću. Hvala i jedinicama lokalne samouprave na čijem području će se nastaviti obnova jer su pripremile svu potrebnu dokumentaciju. Na ovaj način će se svakako povećati ukupni stambeni fond u našoj županiji.


Vrlo skoro će u Ličkom Osiku započeti obnova prvih sedam zgrada, a odmah poslije provedenog postupka javne nabave obnova kreće u Donjem Lapcu, u Udbini i Korenici, naglasio je župan Petry.


Prema riječima državnog tajnika Gordana Hanžeka u cijeloj Hrvatskoj će se obnoviti još 387 stambenih zgrada.


-Ovaj veliki projekt će se provesti u sljedeće četiri godine, dok su obnove zgrada zapravo započele u mnogim županijama. U Ličko-senjskoj županiji se već 5. prosinca otvara prvi kontigent koji znači početak obnove na sedam zgrada. Ovaj projekt se financira iz dva izvora: sredstvima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te solidarnim  izdvajanjem iz dijela sredstava za električnu energiju.


U ovom trenutku je za ovaj projekt osigurano 355 milijuna kuna. Ovih dana će u Ličkom Osiku krenuti prvi pripremni radovi. Sve ovo je svakako važno za vlasnike zgrada i stanare, kao i za gospodarstvo.


Zahvaljujući  jedinicama lokalne samouprave koje su već  priredile potrebnu dokumentaciju, a mi ćemo puno lakše i bez  zastoja započeti s radovima. Prvi Ugovori pri obnovi u Ličkom Osiku iznosit će 14 991 000 kuna, s čime će se obnoviti tih prvih sedam zgrada, pojasnio je državni tajnik Gordan Hanžek. Spomenute zgrade imaju  oštećene i dotrajale krovove, oluke i odvodne cijevi, fasade, vanjsku stolariju i sl.


Načelnik Sektora za gospodarenje i upravljanje nekretninama Petar Mrkonjić naglasio kako je u operacionalizaciji ovoga projekta neophodna suradnja s Gradovima i Općinama gdje se izvodi obnova kako bi se odredili prioriteti. Dodao je  kako će cijeli posao ovisiti i o vremenskim prilikama koje su u Lici uvijek nepredvidive. Župan Ernest Petry je potom zajedno s ekipom iz Središnjeg državnog ureda i izvođečima radova obišao naselje Lički Osik.