Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

pedro castillo

Peruanski parlament smijenio predsjednika

Autor: Hina

07.12.2022. 21:01
Peruanski parlament smijenio predsjednika

Foto: ReutersPeruanski parlament izglasao je u srijedu opoziv predsjednika Pedra Castilla, nekoliko sati nakon što je predsjednik rekao da će dekretom raspustiti zakonodavno tijelo čime bi u zemlji nastupila ustavna kriza.


Ignorirajući Castillov pokušaj raspuštanja Kongresa, zastupnici su nastavili postupak za opoziv. Naposljetku je 101 zastupnik glasao za, šest ih je bilo protiv i deset suzdržavnih.


Kongres je pozvao potpredsjednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost.
Iako je trenutno nejasno tko će prevladati, čini se da Castillo gubi poluge moći. Njegovi saveznici su ga napustili, a ministri, vojska, policija i američki veleposlanik kritizirali su pokušaj raspuštanja Kongresa mimo uobičajenih pravnih procedura.


“Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo kakav izvanustavni akt predsjednika Castilla kako bi spriječio Kongres da ispuni svoj mandat”, napisala je na Twitteru američka veleposlanica u Peruu Lisa Kenna.


Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju obitelj i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije.


Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj “državnog udara” koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres.


Južnoameričku državu muče politički sukobi između dviju grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla.


Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres, a kasnije je 2020. opozvan.


Prije tri desetljeća predsjednik Alberto Fujimori, koji je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također je bio najavio raspuštanje Kongresa.