Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

REFORMA ZDRAVSTVA

Oporba oštro: To je puzajuća privatizacija usluga, od reforme nema ni “r”

Autor: Hina

14.12.2022. 12:02
Oporba oštro: To je puzajuća privatizacija usluga, od reforme nema ni “r”

Foto: Davor KovačevićI prije početka objedinjene rasprave o paketu zdravstvenih zakona ključnih za provedbu zdravstvene reforme oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru ustvrdili su da od reforme nema ni “r” već se njome uvodi “puzajuća privatizacija”, dok HDZ-ovci kažu da je to korak naprijed.


“Nakon dugog očekivanja dobijemo nešto što se teško može zvati reformom. To bi se moglo nazvati tresla se brda – rodilo se niš”; rekla je Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a).


Kekin: Nema hvatanja u koštac s korijenskim problemima zdravstva


U objedinjenoj raspravi zastupnici će raspraviti predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.
Mrak Taritaš smatra da se prijedlogom probalo zadovoljiti sve, a na kraju se neće zadovoljiti nikoga. Upozorila je da su sustavom zdravstva nezadovoljni pacijenti, liječnici, studenti, a rezultat je toga da zdravstveni djelatnici napuštaju sustav.


Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je da će donošenje takvih zakona imati negativne implikacije na živote građana.


Izmjene zakona, kojima se “tepa” da su reforma, ni na koji način ne pokazuje se namjera hvatanja u koštac s korijenskim problemima zdravstvenog sustava – obespravljena i zapuštena primarna zdravstvena zaštita, nikakva prevencija, izrazita financijska neodrživost i loše upravljanje bolnicama, koje su mahom “u šapama HDZ-ovaca”.


Kekin je ocijenila da će se time ubrzati privatizacija zdravstvenog  sustava jer se proširuje i ubrzava proces odlijevanja novca poreznih obveznika u džepove privatnih poliklinika i pojedinaca.


Ocjenjujući kako u društvu “vlada mit” da zdravstvo treba biti besplatno, iako to nije, Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je na monopolistički položaj HZZO-a koji neracionalno raspolaže s novcima poreznih obveznika.


Smatra da se specijalizacije mladih liječnika dobivaju putem unaprijed dogovorenih natječaja, zbog čega i najbolji studenti medicine odlaze u inozemstvo.


U replici je HDZ-ov Ivan Ćelić negirao da se namještaju natječaji za specijalizacije, ocijenivši da se Bartulica zalaže za privatizaciju zdravstva.


Grbin: Puzajuća privatizacija zdravstva


I Peđa Grbin (Klub SDP-a) smatra da se događa “puzajuća privatizacija zdravstva”, ali “ne s logikom, niti s glavom ili repom, nego s IT cvjećaricom ili obiteljskim fotografima koji od Ministarstva zdravstva po povlaštenim uvjetima dobivaju unosne poslove za koje nisu kvalificirani”.


Upozorio je kako je u vrijeme mandata ministra Vilija Beroša smrtnost od pandemije koronavirusa u Hrvatskoj bila među najvećima u EU, a po raku pluća smo treći najgori u EU.


Tijekom replika zaiskrilo je između Grbina i Ćelića koji je ustvrdio da je bivša SDP-ova vlada napravila problem s prekovremenim satima, a Klub SDP-a je glasovao protiv reprezentativnosti liječnika.


“Vi ste doprinijeli da hrvatski liječnici odlaze iz Hrvatske”, poručio je Ćelić pozvavši Grbina da prijavi sav kriminal.


Grbin mu je odgovorio da je HDZ, kada je došao na vlast, ukinuo programe “72 sata za rano otkrivanje raka” i “Program plus za smanjivanje lista čekanja”.


Grba Bujević: Izmjene dvaju zakona dovest će do pomaka naprijed


“Stavljena je šapa na cijeli zdravstveni sustav. Uhljebljuju se pojedinci povezani s HDZ-om, a bolesni čekaju na liječenje”, kazao je.


Ističući kako je zdravstvena reforma nužna, Maja Grba Bujević (Klub HDZ-a) rekla je da će izmjene dvaju zakona dovesti do pomaka naprijed.


Pozvala je zastupnike da podrže predložene izmjenama kako bi pacijenti dospjeli u središte pozornosti.


Dario Hrebak (Klub HSLS-a) smatra da u predloženim izmjenama ima puno kvalitetnih stvari, ali i onih kojima nisu zadovoljni. Smatra da je sadašnji sustav “loš, trom, šupalj i neodrživ”, pa je dobro što su domovi zdravlja jedan od glavnih fokusa zakonskih promjena.