Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

nema kraja inflaciji

Od 1. ožujka nova poskupljenja u trgovinama: Dobavljači dižu cijene, mi smo tu nemoćni

Autor: P. N.

20.02.2023. 09:28
Od 1. ožujka nova poskupljenja u trgovinama: Dobavljači dižu cijene, mi smo tu nemoćni

Foto: Vedran Karuza/Marijan Susenj/PIXSELLHoće li uvođenje “bijele liste”, odnosno aplikacije “Kretanje cijena” s oko 350 artikala, čije cijene građani mogu usporediti svakih petnaest dana, pomoći u donošenju odluke o kupnji te o povjerenju prema trima trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni?


Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević danas je u emisiji “U mreži Prvog” izjavio da je do sada stranicu posjetilo više od 25 tisuća jedinstvenih korisnika. Ne zna hoće li se još koji trgovački lanac priključiti inicijativi.


“Sigurno je da ćemo mi popisati cijene u ostalih sedam lanaca koji se za sada nisu pridružili. Naravno, ako se oni nama jave, razmotrit ćemo njihov zahtjev”, rekao je.
Potvrdio je da mnogi dobavljači najavljuju povećanje cijena, i to uskoro.


“Nije vrijeme da se opustimo, nego da spriječimo neopravdano dizanje cijena”, rekao je.


Predsjednik Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore i vlasnik KTC-a Ivan Katavić naglasio je da su dobavljači najavili podizanje cijene, ali očekuje odgovor ministarstva.


“Ali ako dođe do dizanja cijena stranih dobavljača, mi smo tu nemoćni. Nama je opcija ili nemati tu robu ili podići cijene”, rekao je.


U njegovoj trgovini najviše je poskupjela paprika babura i to za čak 51,69 posto u odnosu na prosinac. Prvi je razlog, kaže, to što se radi o proizvodu koji nije sezonski, a drugi to što je “KTC svoje dobavljače dugo držao na nižim cijenama, i oni su podignuli cijene”.


Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika rekao je da poduzetnici plaćaju struju tri puta skuplje od građanstva, i tako već trideset i nešto godina.


“Mi trideset godina plaćamo već dodatne poreze. Država je participirala nešto više kod manjih tvrtki, a nešto manje kod velikih tvrtki. Poduzetnici su bili protiv objave bijelih ili crnih lista, jer je država trebala kroz civilni sektor kontrolirati ovo prijelazno razdoblje. Nitko nema tražiti da mu netko dostavlja svakih petnaest dana cijene”, poručio je i dodao da se time neće zaustaviti inflacija.


Katavić je rekao da “pritisak za poskupljenja ide prema 1. ožujku”, ali i da ne vjeruje kako će biti nestašice pojedinih artikala, piše HRT.