Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

80 godina

Obljetnica operacije Weiss: “Oslobođena Europa puno duguje partizanima i partizankama”

Autor: Hina

20.01.2023. 17:08
Obljetnica operacije Weiss: “Oslobođena Europa puno duguje partizanima i partizankama”

Foto: NLU organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću Documente te umjetničke inicijative “Godina preokreta – 1943.” u Karlovcu je u petak obilježena 80. godišnjica početka operacije Weiss, u povijesti NOB-a poznate i kao Četvrta neprijateljska ofenziva.


Kako su napomenuli organizatori, riječ je o prvoj umjetničkoj intervenciji te inicijative koja će u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini podsjećati na bitke na Sutjesci i Neretvi, likvidacije civila, pad fašističke Italije, pripojenje Istre Hrvatskoj, odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske i Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.


Prva umjetnička intervencija je u Karlovcu zato što je iz toga grada u zoru 20. siječnja 1943. počela operacija poznata i kao Zimska ofenziva.
Foto Vojnoistorijskog instituta JNA [Military History Institute of the JNA] – Istorijski atlas oslobodilačkog rata naroda Jugoslavije


“Odavde su krenule nacističke postrojbe, 7. SS divizija “Princ Eugen”, i na cijelom tom potezu krenuli su k Bihaću, gdje je bilo veliko oslobođeno područje, i ustaše i četnici i talijanski fašisti kako bi posve uništili partizanske jedinice, ali to im nije uspjelo.


Oslobođena Europa puno duguje partizanima i partizankama”, poručila je predsjednica Documente Vesna Teršelič.


Dramski umjetnik Vilim Matula pročitao je odlomak iz memoara generala Gojka Nikoliša “Korijen, stablo, pavetina”, a nastupio je i glazbeni sastav “Cul-de-sac”.