Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

niz javnih natječaja

Nova ulaganja Ličko-senjske županije u razvoj poduzetništva

Autor: Marin Smolčić

13.12.2022. 13:41
Nova ulaganja Ličko-senjske županije u razvoj poduzetništva

Foto: Marin SmolčićNizom Javnih natječaja i poziva gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, kao i dodjelom bespovratnih sredstava Ličko-senjska županije je koncem ove godine dodatno povećala nastojanja da se  ostvari znatan  gospodarski uzlet.


Sukladno uvjetima objavljenog Javnog natječaja za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima za ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti u 2022. godini objavljenog listopadu ove godine donesena je Odluka o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima za ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti u 2022. godini.


Ovim se povodom župan ličko-senjski Ernest Petry susreo danas u županijskoj  dvorani za konferencije s gospodarstvenicima kojima su odobrena bespovratna srestva. Kako je pri tome istaknuo ovo je samo nastavak započetih aktivnosti pri revitalizaciji ovdašnje gospodarske situacije.
-Zahvaljujem vam se što ste se javili na poziv koji je Ličko-senjska županija raspisala kao Program poticaja razvoja malog gospodarstva. Razdoblje provođenja ovoga Programa je 2022.-2025. godina. Za ovu smo namjenu osigurali 375 tisuća kuna, a nastavit ćemo sa započetim izdvajanjima.


Mjere su bile podijeljene u četiri kategorije kako bismo zadovoljili potrebe svih prijavljenih, odnosno vas 47 korisnika koji ćete potpisivanjem Ugovora dobiti financijsku potporu. Iznosi koji vam se dodjeljuju su 17, 12, pet i tri tisuće kuna. Na ovaj način smo željeli da nitko od prijavljenih ne bude isključen u smislu dodjele ovih sredstava.


Moram reći kako smo ugodno iznenađeni brojem prijava, što je dokaz sve intenzivnijeg razvoja poduzetništba u našoj županiji. Uskoro ćemo imati projekciju po kojoj ćemo moći još intenzivnije pomagati poduzetništvo koje se snažno razvija. To treba zahvaliti brojnim mjerama i potporama Vlade RH i sredstvima iz EU fondova.


Nadolazeće kogezijsko razdoblje 2021.-2027.  RH je u novim motivacijskim perspektivama, pri čemu je nedavno osigurano 700 milijuna eura tako da će naši poduzetnici preko brojnih natječaja moći aplicirati svoje projekte.


Moram naglasiti da smo kao županija intenzivirali suradnju s Vladom RH, brojnim ustanovama kojima je osnivač država, uz poboljšanu suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave na ovom području. U posljednje vrijeme realizirano je i aplicirano više od 120 projekata. Ovome treba dodati da smo unatrag godinu dana pripremili brojne projekte prema različitim fondovima, pri čemu ćete vi kao poduzetnici imati mogućnost  prijavljivanja  za svoje brojne aktivnosti, rekao je župan Petry.


Ponovno je definirao važnost budućeg Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu i stočarstvo koja će sadržavati sedam modula kroz koje će se sublimirati sve potrebe za razvoj poljoprivrede Ličko-senjske županije, u čemu su obuhvaćeni svi gradovi i općine sa ovih prostora.