Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ukrajinskim predstavništvima

Nova pisma sa "životinjskim očima" poslana u Španjolskoj

Autor: Hina

05.12.2022. 20:32
Nova pisma sa

Foto: ReutersTri pisma sa “životinjskim očima” upućena ukrajinskim diplomatskim predstavništvima u Španjolskoj zaplijenjena su u ponedjeljak, doznaje se od policijskog izvora, nekoliko dana nakon eksplozije pisma-bombe u ukrajinskom veleposlanstvu u toj zemlji.


“Sigurnosne i poštanska služba otkrile su jutros i zaplijenile tri sumnjiva pisma naslovljena na ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu i na konzulate u Barceloni i u Malagi”, rekao je izvor koji je dodao da u omotnicama nije bila “eksplozivna tvar”, već “životinjske oči”.


“Pošiljke su izgledom podsjećale na one koje je u petak primilo ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu te drugi konzulati i veleposlanstva u drugim europskim gradovima”, dodao je izvor.
U petak je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je nekoliko ukrajinskih diplomatskih predstavništava u Europi, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo “krvave” omotnice sa životinjskim očima. Kijev je tada osudio “planiranu kampanju terora” koju provodi Moskva.


U srijedu je pismo-bomba eksplodiralo i lakše ozlijedilo zaposlenika ukrajinskog veleposlanstva u Madridu.


Nakon eksplozije pisma španjolske vlasti su izvijestile da su zaplijenile druga slična pisma poslana španjolskom premijeru i njegovu ministru obrane te američkom veleposlanstvu i tvornici oružja koja proizvodi minobacače što ih je Madrid dao Kijevu na početku ruske invazije.


Po prvim rezultatima istrage pisma-bombe poslana su iz Španjolske, rekao je u četvrtak španjolski državni tajnik za sigurnost Rafael Perez. Španjolsko pravosuđe vodi istragu za “terorizam”.


Lani su nekoliko španjolskih političkih čelnika bila upućena pisma s metcima automatske puške, pa tako i ministru unutarnji poslova.