Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA

Nizozemski sud zbog Gaze ne da vladi da u Izrael izvozi dijelove F-35

Autor: Hina

12.02.2024. 20:13
Nizozemski sud zbog Gaze ne da vladi da u Izrael izvozi dijelove F-35

Foto: ReutersNizozemski sud u ponedjeljak je naredio vladi da zaustavi izvoz dijelova borbenog zrakoplova F-35 u Izrael zbog zabrinutosti da se njihovim korištenjem u ratu u Gazi krši međunarodno pravo. Žalbeni je sud dao državi rok od sedam dana da postupi po toj odluci koja je na tragu zabrinutosti Europe i svijeta zbog stradanja civila. Izrael negira zloupotrebu opreme tvrdeći da se bori protiv militanata Hamasa koji žele uništiti Izrael.


“Neosporno je da postoji rizik da se izvezeni dijelovi zrakoplova F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je sud, odlučujući u korist tužbe protiv nizozemske države koju su podigle skupine za ljudska prava, uključujući nizozemski ogranak Oxfama, međunarodne organizacije za borbu protiv siromaštva.


Vlada je najavila da će se žaliti vrhovnom sudu, navodeći da je na državi, a ne na sudu, da vodi vanjsku politiku. U Nizozemskoj se nalazi jedno od nekoliko regionalnih skladišta dijelova F-35 u vlasništvu SAD-a, koji se distribuiraju zemljama koje ih zatraže. Najmanje jedna pošiljka poslana je u Izrael od 7. listopada.