Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

OPASNA SITUACIJA

Nemiri prijete SAD-u: Trump najavio da će u utorak biti uhićen i pozvao pristaše na prosvjede

Autor: Hina

18.03.2023. 15:24
Nemiri prijete SAD-u: Trump najavio da će u utorak biti uhićen i pozvao pristaše na prosvjede

Foto: ReutersBivši američki predsjednik Donald Trump očekuje da će u utorak biti uhićen u slučaju koji je pokrenuo ured okružnog tužitelja na Manhattanu i pozvao je svoje pristaše na prosvjed, prema objavi na mreži Truth Social u subotu.


Glasnogovornik ureda okružnog tužitelja odbio je komentirati.


Trump je rekao, bez pružanja dokaza, da “nezakonito curenje” informacija iz ureda okružnog tužitelja na Manhattanu ukazuje na to da će biti uhićen. Nije rekao koje će biti optužbe.
“Nezakonito curenje informacija iz korumpiranog i vrlo ispolitiziranog ureda okružnog tužitelja na Manhattanu … ukazuje na to da će, bez ikakvog zločina koji se može dokazati … vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, biti uhićen sljedeći utorak”, napisao je Trump.


“Prosvjedujte, vratite našu naciju!” rekao je Trump.


Ured okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga ranije ove godine počeo je predstavljati dokaze velikoj poroti koja istražuje isplatu od 130.000 dolara Michaela Cohena, Trumpova bivšeg odvjetnika, porno zvijezdi Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine.


Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, kaže da je imala aferu s Trumpom desetljeće ranije. Trump je negirao da se afera dogodila.


Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.


Braggov ured ranije ovog mjeseca pozvao je Trumpa da svjedoči pred velikom porotom koja istražuje tajne novčane isplate, prema Trumpovoj odvjetnici Susan Necheles.


Pravni stručnjaci kažu da je to znak da je optužnica blizu. Cohen se 2018. izjasnio krivim za savezne povrede financiranja kampanje organiziranjem isplata Daniels i još jednoj ženi, među ostalim djelima.


Rekao je da ga je Trump uputio da izvrši plaćanja. Ured američkog državnog odvjetnika na Manhattanu nije optužio Trumpa za zločin.


Cohen je svjedočio pred velikom porotom u ponedjeljak i ponovno u srijedu, prema riječima njegova odvjetnika Lannyja Davisa. Postupci velike porote nisu javni. Danielsina odvjetnica rekla je da je njezina stranka prošlog tjedna razgovarala s tužiteljima.