Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Butković nakon prosvjeda

"Neću odustati od zakona, to bi značilo da potičemo ograđivanje plaža"

Autor: Hina

02.02.2023. 17:28

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak da je prosvjed na Markovom trgu bio politički skup ujedinjene oporbe, koja na osjetljivoj temi Zakona o pomorskom dobru pokušava manipulirati s javnošću.


“Ovo danas na Markovu trgu bio je politički skup oporbe koja pokušava i na ovoj temi dobiti političke bodove iskrivljavajući stvari i govoriti suprotno od onoga što je intencija zakona”, rekao je Butković.


“Neću odustati”


Radi se o prosvjedu građanske inicijative “Javno je dobro”, na kojemu je zatraženo da se iz saborske procedure povuče prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer vodi privatizaciji plaža i pogoduje velikim investitorima i hotelima.
Butković je u izjavi novinarima ustvrdio da je namjera zakona, pred kojim je drugo čitanje u Hrvatskom saboru, suprotna optužbama koje je i u prvom čitanju zakona iznijela opozicija.


“Budući da smo uvidjeli da aktualni zakon ima čitav niz manjkavosti, htjeli smo napraviti zakon koji ima bolju kontrolu i veće kazne na pomorskom dobru. Zato uvodimo gradove i općine koje će imati nadzor nad pomorskim dobrom, dajemo im ovlasti redara, što do sada nisu imali”, kaže Butković.


Aktualnim zakonom, koji je 2003. godine donijela SDP-ova saborska većina, omogućeno je ograđivanje plaža, pa je trenutno na hrvatskoj obali ograđeno ukupno 18 plaža.


Stoga je oporbi poručio da neće odustati od zakona, jer bi to značilo da potiču “ograđivanje plaža” i nastavljaju s “lošijim nadzorom i manjim kaznama”. Ipak, poručio je kako je saborska većina otvorena za sve prijedloge oporbe “da neke stvari promijenimo i poboljšamo kroz drugo čitanje”.


I ja sam primao kojekakve poruke


Butković nije želio komentirati objavljene poruke Vladinih dužnosnika koje su nedavno izašle u javnost.


“Nemojte tražiti od mene da ih ja osuđujem, interpretiram, pitajte njih detalje oko toga. Svaki od tih ljudi je dao svoje objašnjenje”, rekao je ministar ne želeći ulaziti u detalje.


Na pitanje je li on dobivao ili slao slične poruke, Butković je odgovorio da je dobivao “kojekakve” poruke.


“Naravno da sam ih dobivao, ali sam ih uglavnom ignorirao”, ustvrdio je i rekao kako se ne sjeća je li on ikada pisao ili za nekoga intervenirao.


“Bio sam gradonačelnik, pomagao sam mnogim ljudima koji su bili u nevolji, posebice ako su imali zdravstvenih problema”, kazao je Butković.


Kaznenu prijavu koju je protiv glasnogovornika Vlade u četvrtak podigao zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković nazvao je licemjernom.


“Njima bi najbolje bilo da najprije pometu pred svojim vratima, da krenu od sebe i svojih ljudi, što su radili dok su bili na vlasti i kome su oni pomagali”, rekao je Butković.