Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

velike poplave

Najteže u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, no situacija pod kontrolom

Autor: Hina

18.05.2023. 10:10
Najteže u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, no situacija pod kontrolom

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLI dalje traje borba s poplavama, no situacija je pod kontrolom, a tijekom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu, rekao je u četvrtak Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.


Karlovac će danas posjetiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković i održati radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja.


Nakon sastanka Stožera civilne zaštite dat će izjave za medije, a potom obići okolna područja.
Iz Ravnateljstva civilne zaštite sinoć su poručili da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.


Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu.


Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val, rekao je Novosel za Hrvatski radio..


U idućih 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra. Vremenske prilike se smiruju danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu, dodao je.


U Hrvatskoj Kostajnice blago opadanje vodostaja


Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su na tom području vodostaji u blagom opadanju, ali ne i zaobilaznih voda  te nastavljaju s radom.


“Nakon izvanrednih mjera nastalo je izvanredno stanje koje su visoki vodostaji uzrokovali, procjeđivanje kroz tlo i zaobilazne vode koje su došle u ulice, ali ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje same razine vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni”, rekao je Bišćan za Hrvatski radio.


Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, to jest praćenja samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja, dodao je.


Možemo reći, istaknuo je Bišćan, “nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi opet došlo do povećanja u samim ulicama, jer vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnji dotok vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena”, rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.


Napomenuo je kako se nada da je  najgore prošlo, ali, dodao je,” ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od one situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je pred nama nekoliko dana borbi i održavanja jer pad je 1 cm”.