Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HRVATSKA MATI

Na Prideu vidjeli osobu odjevenu u kondome, pa se šokirali

Autor: Hina

13.06.2023. 12:15
Na Prideu vidjeli osobu odjevenu u kondome, pa se šokirali

Foto: Davor Kovačević/NLUdruge Hrvatska mati i Hrvatsko bilo predale su u utorak pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević zahtjev za očitovanjem na “izlaganje djece eksplicitnim seksualnim sadržajima” na Zagreb Prideu održanom u subotu. Govoreći o sadržajima koji štetno utječu na “psihoseksualni razvoj djece”, Herman Vukušić iz Hrvatskog bila istaknuo je nepoznatu osobu odjevenu u predmet skrojen od paketića prezervativa crvene boje, koja nije na sebi imala donje rublje.


“Djeca ispod 15 godina, kao granične dobi za dozvoljeni seksualni pristanak u Hrvatskoj, nikako ne bi smjela biti izlagana hiperseksualnim sadržajima, bilo da se radi o LGBT Prideu, biblijskim ljubavnim pričama ili Hodu za život”, rekao je Vukušić u izjavi za medije.


Članovi udruga ispred Ureda pravobraniteljice razvukli su transparent s natpisom “Zaštitimo našu djecu”, a Vukušić je kao spornu istaknuo i jednu od poruka s ovogodišnje Povorke ponosa, po kojoj “promjena spola spašava život”.

“To je velika zabluda, statistički podaci koji bi to potkrijepili u Hrvatskoj ne postoje. Engleska i Švedska su po tom pitanju provele istrage na razini svojih ministarstava, a ti primjeri dokazuju upravo suprotno pa se zabluđujućim porukama potencijalno utječe na stavove i odluke primatelja tih poruka”, kaže Vukušić.


Pravobraniteljica za djecu primila je predstavnike udruga na razgovor, teme su bile transrodnost i sudjelovanje djece na “neprimjerenim aktivnostima za njihovu dob”, a najavljeno je da će se Ured pravobraniteljice u kratkom roku očitovati na obje teme, kazao je nakon razgovora Damir Katulić iz Hrvatskog bila.


“Ova akcija nije usmjerena protiv nikoga i ne želimo bilo koga dovesti u nezgodnu situaciju, ali smatramo neprimjerenim da djeca sudjeluju u aktivnostima koje mogu dovesti u pitanje njihov razvoj. Pravobraniteljica se s time složila”, rekao je Katulić.