Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SPROVODNI OBRED

Na HTV4 izravan prijenos pogreba pape emeritusa Benedikta XVI.

Autor:

04.01.2023. 16:33
Na HTV4 izravan prijenos pogreba pape emeritusa Benedikta XVI.

Foto: ReutersHrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak, 5. siječnja na Četvrtom programu (HRT-HTV4) u terminu od 09:30 sati prikazuje izravan prijenos pogreba pape emeritusa Benedikta XVI.


Papa Franjo predvodit će sprovodni obred kakvog još nije bilo u dvotisućljetnoj povijesti Katoličke Crkve i kojim će biti završena nesvakidašnja kohabitacija dvojice papa.


U skladu sa željama pokojnog pape emeritusa Benedikta XVI., sprovod, popratni obredi i ceremonije bit će obilježeni istom jednostavnošću koja je karakterizirala život tog “poniznog sluge u vinogradu Gospodnjem”.
Misu zadušnicu za Benedikta služit će papa Franjo ispred bazilike Svetog Petra, a uz dekana Kardinalskog zbora kardinala Giovannija Battista Rea na oltaru će misu slaviti više od 120 kardinala, 400 biskupa i gotovo četiri tisuće svećenika kao i brojni ekumenski predstavnici.


Na kraju euharistijskog slavlja lijes pape emeritusa bit će vraćen u Baziliku, a zatim u Vatikanske špilje radi pokopa. Komentator je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. doc. dr. Krunoslav Novak.


Prijenos pogreba pape emeritusa Benedikta XVI. pogledajte u četvrtak 5. siječnja na Četvrtom programu (HRT-HTV4) u terminu od 09:30 sati.