Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SURADNJA S METOM

MUP pokrenuo sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom

Autor: Hina

30.11.2022. 16:15
MUP pokrenuo sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom

Foto: MUP RHMinistarstvo unutarnjih poslova (MUP) pokrenulo je u srijedu, u suradnji s Metom, sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom pod nazivom NENO Alarm kako bi uz pomoć građana povećalo vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta.


Ako dijete nestane, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO Alarm, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno, pojasnilo je ministarstvo u srijedu na prezentaciji sustava uzbunjivanja u Ravnateljstvu policije.


U MUP-u preciziraju kako će upozorenje sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, a podaci se mogu dopuniti i ažurirati prema potrebi.
Korisnici društvenih mreža, dodaju u MUP-u, mogu se vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, podijeliti upozorenje prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenu.


U slučaju pronalaska djeteta policija šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata, a potom se o završenoj akcije potrage obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama, nadodaje MUP.


Suradnjom s građanima do sigurnog odrastanja


Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Anita Matijević objasnila je kako nestalom djetetu, neovisno radi li se o djetetu koje se udaljilo iz roditeljskog doma, koje je pobjeglo iz ustanove, izgubilo se ili je žrtva roditeljske otmice, prijete različite opasnosti od viktimizacije.


”Zato nam je nužna suradnja s građanima kako bismo nestalo dijete što prije pronašli i osigurali mu sigurno odrastanje”, istaknula je Matijević podsjetivši da je hrvatska policija još ranije uspostavila sustav prevencije nestanaka djece kroz uspostavu sustava NENO, aplikacije Red Button, promocije EUROPOL-ove kampanje #DontBeACatch i sudjelovanjem u europskoj mreži stručnjaka koji rade na slučajevima nestale djece (PEN MP).


Emily Vacher, direktorica povjerenja i sigurnosti u Meti, poručila je putem videoporuke kako diljem svijeta svake godine nestane stotine tisuća djece te da se zajednica želi ujediniti kako bi pomogla obitelji.


”Ali ne znaju uvijek kako i nemaju alate kojima bi učinkovito pronašli to dijete. Naš program upozorenja o nestaloj djeci inspiriran je ljudima koji već koriste Facebook i Instagram. Kada bi dijete nestalo u njihovoj zajednici, oni bi podijelili informacije u nadi da će netko prepoznati dijete i da će se ono sigurno vratiti obitelji”, dodala je Vacher.


Projekt podržala pravobraniteljica za djecu


Predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu Michelle DeLaune ocijenila  je da je vrijeme najvažnije kada nestane dijete. ”Kada postoje točne i konkretne informacije koje javnost može koristiti u potrazi za nestalim djetetom, rezultati su izvanredni”, naglasila je.


Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber istaknula je da svakom nestanku djeteta treba pristupiti s posebnom pažnjom te maksimalno intenzivirati aktivnosti na njegovom brzom pronalasku.


Projekt je podržala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević navodeći kako je nestanak svakog djeteta poziv na uzbunu i zahtjeva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.


”Za vrijeme ‘nestanka’ dijete može biti izloženo brojnim opasnostima, neovisno o razlozima odlaska od kuće ili ustanove u kojoj je smješteno ili otmici. Sustav uzbunjivanja NENO Alarm, koji će za upozorenje o nestanku djeteta koristiti dvije trenutno izuzetno jake društvene mreže putem kojih se najbrže i najbolje mogu podijeliti informacije između velikog broja korisnika, vidim kao važan korak koji će omogućiti brzo reagiranje građana i sustava”, ocijenila je Pirnat Dragičević.