Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

BOŽO PETROV

Most predstavio inicijativu za razvoj kontinentalnog turizma

Autor: Hina

30.11.2022. 16:00
Most predstavio inicijativu za razvoj kontinentalnog turizma

Foto: Patrik Maček/PIXSELLPredsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u srijedu kako su stavljanje u punu turističku funkciju osječke Zračne luke te turistička afirmacija gastro ponude Slavonije i Baranje, kao top destinacije za tu vrstu turizma, neke od mjera inicijative Mosta za razvoj kontinentalnog turizma.


Kao treću ključnu mjeru te inicijative Petrov je na konferenciji za novinare naveo povećanje broja turističkih dolazaka, kroz udružen nastup turističkih posrednika na domaćem i međunarodnom tržištu.


Kada omogućite lakši dolazak domaćih i stranih turista, kada udružite udruge i ustanove, koje se inače trebaju baviti turizmom, povećat ćete doseg vaše turističke ponude i kada uz to istaknete ono po čemu je Slavonija posebna, a to je vrhunska gastro ponuda, to je dobitna kombinacija, ocijenio je Petrov.
Smatra kako u trenutnoj turističkoj ponudi izostaje onaj dio usluge, koji bi sve to trebao povezati, odnosno da nedostaju unaprijed osmišljeni turistički obilasci.


Položaj Slavonije je nezadovoljavajući. Imali ste mogućnost slušati  o brojnim projektima i milijardama kuna, koji su trebali preporoditi Slavoniju, ali na kraju su poslužili za obećanja i dobivanje izbora. Rezultat svega je vrlo loš jer su se ljudi iselili, a  Slavonci su ostali prepušteni sami sebi, što u konačnici ne mora biti loše jer Slavonci najbolje znaju što im je potrebno, poručio je Petrov.


Začetnik Mostove inicijative o razvoju kontinentalnog turizma Adrijan Farkaš ocijenio je kako su dosadašnje turističke politike zanemarivale Slavoniju i Baranju, zbog čega su u stranci odlučili pokrenuti inciijativu za poticanje turizma na ovome području, jer smatraju da od središnje vlasti ne mogu očekivati ništa.


Za budućnost osječke Zračne luke ključnim smatra uspostavu suradnje s niskotarifnim zračnim prijevoznicima, kao što je Ryan Air, s kojim se svojedobno surađivalo, ali je ta suradnja prekinuta.


Ustvrdio je kako bi realizacija navedenih mjera koštala oko 1,5 milijun eura, što bi mogle financirati slavonske Županije i bez sudjelovanja središnje državne vlasti, ali je za to potrebna pomoć u organizaciji i promidžbi lokalnih turističkih zajednica, kao i Hrvatske turističke zajednice.