Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PREDSJEDNIK OTVORENO

Milanović o poklanjanju starih helikoptera Ukrajini: “Ne dam mukte”

Autor: Hina

09.11.2022. 21:02
Milanović o poklanjanju starih helikoptera Ukrajini: “Ne dam mukte”

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELLPredsjednik Zoran Milanović je danas upozorio ponovo na ponašanje ministra vanjskih poslova koji je, tvrdi, bez konzultacija s njim, u ime Hrvatske u Buxellesu prihvatio obvezu obučavanja ukrajinskih vojnika.


„Ministar je to napravio bez ikakvih konzultacija i razgovora sa mnom, kao vrhovnim zapovjednikom. Ne možeš preuzeti obvezu da će HV sudjelovati u obuci u Hrvatskoj ili van Hrvatske.


Ima država koje se nisu još očitovale jer njihovim ministrima nije palo na pamet preuzeti obvezu bez da se konzultiraju i traže suglasnost onih tijela koja po njihovim ustavima o tome odlučuju. U Hrvatskoj sam to ja“, objasnio je predsjednik Milanović.
„Istovremeno, od mene traže prethodno mišljenje o poklanjanju Ukrajini 14 helikoptera koji su neperspektivni. To mogu bez mene. A moje mišljenje neće dobiti jer mi nisu obrazložili kako će to nadomjestiti.


Neću biti protiv, ali neću pisati mišljenje. Boje se donijeti tu odluku“, dodao je predsjednik Milanović i upozorio kako ti helikopteri nisu staro željezo te imaju neku vrijednost.


„To je 14 helikoptera koje je Hrvatska nabavljala u nemogućim uvjetima embarga i ne mogu se dati bez jasnog obrazloženja koji je nadomjestak i kada.


Tražio sam ministra obrane da mi to obrazloži, nisam dobio ništa. Zato me neće učiniti suučesnikom u raboti koju je sam odlučio provesti. Provedi je, ali ne uz moje mišljenje jer mi nisi dao obrazloženje ni za da, ni za ne“, nastavio je predsjednik Milanović i pojasnio da će biti za tu odluku samo ako na papiru dobije objašnjenje kako će se nadomjestiti vojna oprema. „Ne dam mukte“, rekao je.


Predsjednik Milanović je ponovo upitao nije li to tema za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju je više puta predlagao.


„Ne možeš se praviti da Predsjednik Republike ne postoji. Ti ljudi sustavno krše hrvatski Ustav, i ministar obrane i Plenković“, zaključio je.