Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

725 milijuna dolara

Meta pristala na nagodbu u skandalu Cambridge Analytica

Autor: Hina

23.12.2022. 18:40
Meta pristala na nagodbu u skandalu Cambridge Analytica

Foto: PixabayMeta, tvrtka u čijem je vlasništvu Facebook, pristala je u četvrtak na nagodbu u sklopu koje će platiti 725 milijuna dolara u slučaju u kojem je optužena da je dozvolila trećim strankama, uključujući Cambridge Analyticu, da pristupe osobnim podacima svojih korisnika.


Predložena nagodba, koja je kasno u četvrtak predana sudu, okončala bi dugotrajnu tužbu nakon otkrića iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj konzultantskoj tvrtki Cambridge Analytica da pristupi podacima 87 milijuna korisnika.


Odvjetnici tužitelja nazvali su predloženu nagodbu najvećom u povijesti američkih kolektivnih tužbi vezanih uz privatnost podataka i dodali da je to više nego što je Meta ikada platila kako bi razriješila kolektivnu tužbu.
Meta nije priznala da je učinila išta pogrešno, što je dio nagodbe koju mora odobriti savezni sudac u San Franciscu. Tvrtka je u izjavi rekla da je nagodba “u najboljem interesu naše zajednice i dioničara”.


Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za uspješnu predizbornu kampanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. i dobila je pristup osobnim podacima milijuna korisničkih računa na Facebooku radi ciljanog oglašavanja.


Britanska konzultantska tvrtka je pristup tim informacijama, bez pristanka korisnika, dobila od istraživača kojem je Facebook dopustio da na društvenoj mreži koristi aplikaciju za prikupljanje podataka milijuna korisnika.


Skandal koji je izbio izazvao je vladine istrage o Facebookovoj politici prema privatnosti, tužbe i saslušanje u američkom Kongresu na kojem su zastupnici ispitivali izvršnog upravitelja Mete Marka Zuckerberga.


Nagodba u četvrtak razriješila je tvrdnje korisnika Facebooka da je tvrtka prekršila različite savezne i državne zakone dozvolivši programerima i poslovnim partnerima da masovno prikupe njihove osobne podatke bez njihova pristanka.


Facebook je tvrdio da njegovi korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću kada su u pitanju informacije koje su podijelili sa svojim prijateljima na društvenoj mreži. No, američki okružni sudac Vince Chhabria je taj stav nazvao “pogrešnim” i 2019. dozvolio da se parnica nastavi.


Nagodba se odnosi na između 250 i 280 milijuna korisnika društvene mreže. Koliko će pojedini korisnik dobiti, ovisi o broju ljudi koji budu opravdano tvrdili da zaslužuju dio novaca od nagodbe.


Odvjetnici tužitelja kažu da namjeravaju od suca zatražiti da im dodijeli do 25 posto nagodbe za odvjetnički honorar, što je otprilike 181 milijun dolara.