Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NJEMAČKA U ŠOKU

Među ubijenima u pokolju u Hamburgu i nerođene dijete

Autor: Hina

10.03.2023. 14:27
Među ubijenima u pokolju u Hamburgu i nerođene dijete

Foto: ReutersNapadač koji je u Hamburgu sinoć usmrtio sedmero pripadnika zajednice Jehovinih svjedoka, ubivši potom i sebe, i sam je nekada pripadao ovoj zajednici te je posjedovao dozvolu za nošenje oružje, priopćila je policija u petak u Hamburgu.


“Pokolj ovakvih razmjera još nismo doživjeli u Hamburgu”, rekao je senator za unutarnje poslove grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote. On je objasnio kako je policija četiri minute nakon prvog poziva već bila na licu mjesta.


Grote je ustvrdio kako je brzi dolazak policije “spasio mnoge ljudske živote”. U zgradi se na skupu nalazilo oko 50 osoba.
“Nakon dolaska policije napadač je pobjegao na prvi kat, gdje si je oduzeo život”, rekao je Grote.


Prije toga napadač je usmrtio sedam osoba među kojima je, kako je objasnio Grote, i jedno nerođeno dijete. Među ubijenima su četvorica muškaraca i dvije žene, svi njemački državljani. Ozlijeđeno je osam osoba, od čega četvero teže.


Napadač je 35-godišnji Philipp F., njemački državljanin koji je nekada bio pripadnik zajednice Jehovinih svjedoka i posjedovao je oružje za koje je imao dozvolu koja je izdana u prosincu prošle godine.


“Prema sadašnjim saznanjima Philipp F. zajednicu Jehovinih svjedoka nije napustio u najboljim odnosima”, rekao je predstavnik kriminalističkog ureda Hamburga Thomas Radszuweit.


Policija je prije nekoliko mjeseci dobila anonimnu prijavu u kojoj se tražilo oduzimanje dozvole za nošenje oružja Philippu F., uz obrazloženje da se radi o psihički bolesnoj osobi “punoj bijesa naspram vjerskih zajednica i bivšeg poslodavca” no nakon kontrole nisu pronađeni nikakvi detalji koji bi opravdali oduzimanje dozvole za nošenje oružja.


“Prilikom kontrole stana Philippa F. nisu bile utvrđene nikakve nepravilnosti, a sam počinitelj nije odavao dojam psihički bolesne osobe”, rekao je Ralf Martin Meyer, predsjednik policijske uprave Hamburg.


U noćašnjem pretresu stana počinitelja pronađena je i veća količina streljiva, rekao je Ralf Peter Anders iz državnog odvjetništva Hamburga. Kako je rečeno, napadač do sada nije bio poznat vlastima.


U četvrtak navečer došlo je do pokolja u zgradi koju koriste pripadnici vjerske zajednice Jehovinih svjedoka u Hamburgu. Napadač je oko 21 sat upao u prostorije zgrade i hicima iz pištolja usmrtio sedmero osoba te je na kraju počinio samoubojstvo.


Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je i sam godinama obnašao funkciju gradonačelnika Hamburga, je preko Twittera izrazio svoje zaprepaštenje.


“Ja sam u mislima sa žrtvama i članovima obitelji. I sa snagama sigurnosti koje su obavile ovaj težak zadatak”, poručio je Scholz.