Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

škola anž frankopan

Mali Kosinjani danas su se prisjetili žrtava holokausta

Autor: Marin Smolčić

27.01.2023. 13:45
Mali Kosinjani danas su se prisjetili žrtava holokausta

Foto: Marin Smolčić

„Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta dan je to koji nitko nikada ne smije zaboraviti“. Bila je ovo dječja misao-vodilja danas istaknuta u malenoj školi „Anž Frankopan“ gdje učitelji  ne propuštaju niti jedan važan datum kako bi učili svih 13-tero djece da je u životu važno biti dobar čovjek.


U mnoštvu školskih pisanih sastava provlačila se  važnost kako se  s dubokim poštovanjem  treba prisjetiti tih strašnih zločina, patnje, stradanja i žrtava židovskog naroda u II. svjetskom ratu. Podučavanjem o strahotama holokausta ovaj maleni školski kolektiv bori se za svijet u kojem se to više nikada neće ponoviti.


Učenici su danas prigodnim programom, predavanjem, čitanjem biografija preživjelih logoraša i izradom leptira koji simboliziraju stradalu djecu  u ovom pogromu nedužnih civila obilježili sjećanje na žrtve holokausta, a sve s ciljem osvješćivanja o važnosti tolerancije, međusobnog poštovanja te prihvaćanja različitosti. Kroz sve ove aktivnosti željelo se ukazati na važnost borbe protiv antisemitizma.


Posebno emotivna i potresna bila je interpretacija pjesme „Nikada nisam vidio drugog leptira“ stradalog Pavela Friedmana.