Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POSEBNI PREDSTAVNIK EU-A

Lajčak: Status sjevernih općina Kosova mora biti prihvatljiv svima

Autor: Hina

02.05.2023. 13:06
Lajčak: Status sjevernih općina Kosova mora biti prihvatljiv svima

Foto: ReutersPosebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za Hinu uoči novog kruga razgovora o normalizaciji njihova odnosa da statut općina na Kosovu s većinski srpskim stanovništvom mora biti “prihvatljiv za obje strane i u skladu s europskim standardima”.


U utorak će se u Bruxellesu sastati srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti i tada će im biti predstavljen nacrt statuta općina na sjeveru Kosova, što je ključna točka pregovora.


“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo što je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. U konačnici trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s europskim standardima. To je prvi važan korak”, izjavio je Lajčak.
Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., s ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica općina sa srpskom većinom. Sastoji se od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile općine s većinskim srpskim stanovništvom.


Otkako je Lajčak preuzeo dužnost u travnju 2020. nije bilo aktivnosti upravljačkog tima.


“Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad”, izjavio je Lajčak, 60-godišnji slovački diplomat.


Beogradu je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom najvažnija stvar u pregovorima, a Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske u BiH.


Lajčak kaže da će u konačnici o dvjema stranama ovisiti kako će izgledati statut.


“Ovdje smo da bi smo implementirali ono što je dogovoreno tijekom dijaloga.To nije nametnuto, to je dogovoreno između Srbije i Kosova godine 2013. Za nas je važno da svako rješenje bude europsko rješenje”, rekao je.


“Mi dakle moramo implementirati ono što je dogovoreno ranije, ali istovremeno moramo dobiti inspiraciju iz praktičnih rješenja postojećih europskih modela. Ne želimo kreirati nešto što nikada nije bilo testirano igdje na svijetu, nego želimo pronaći inspiraciju u europskim modelima koji dobro funkcioniraju”, dodao je Lajčak, ali nije naveo konkretne primjere.


Kosovski premijer Kurti u nedavnom je razgovoru s Hinom kazao da još nije vidio prijedlog statusta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosova dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske, odnosno “satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova”.


Upitan da komentira tu izjavu Lajčak je rekao: “Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu pa ni ne trebamo takva rješenja”.


Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak za agenciju Tanjug da ne vjeruje da će Kosovo u Bruxellesu prihvatiti formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO). Dačić je rekao da je kosovskoj strani “sporno sve”, samo kako bi spriječila formiranje ZSO-a.


Mogu li Kurti i Vučić naći zajednički jezik?  


Dvojica pregovarača u Bruxellesu, Kurti (48) i Vučić (53), bili su aktivni sudionici događanja tijekom raspada Jugoslavije 1990-ih.


Vučić je kao mladi radikal, suradnik Vojislava Šešelja, držao hušačke i nacionalističke govore, poput zloglasnog u okupiranoj Glini 1995 godine, a za vrijeme rata na Kosovu bio je ministar informiranja u administraciji Slobodana Miloševića.


Kurti, vođa kosovskih studentskih prosvjeda iz 1997. protiv režima Slobodana Miloševića, radio je 1998. na Kosovu kao tajnik u uredu glavnog političkog predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). U Prištini ga je 1999. uhitila srpska policija i prililikom povlačenja odvela u zatvor u Srbiji gdje je osuđen na 15 godina zatvora, a oslobođen nakon 2 godine i sedam mjeseci.


Lajčak, koji je ispred EU-a nadgledao 2006. održavanje  referenduma o neovisnosti Crne Gore, pa od 2007. do 2009. radio kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, nada se da će Vučić i Kurti pronaći rješenje. ”


Gospodin Vučić i gospodin Kurti imaju demokratski legitimitet, temeljen rezultatima izbora, obojica su snažni lideri. To znači da su lideri koji mogu donositi odluke”, rekao je.


“Ovaj proces je također pokazao koliko je bitan dijalog. Važno je da oni međusobno razgovaraju, da slušaju jedan drugoga. Mogu posvjedočiti da je prvi sastanak bio težak, ali naučili su razgovarati jedan s drugime, slušati jedan drugoga, ne slagati se, ali se poštivati, pa je već to jako bitno”, dodao je.


Lajčak napominje da ih obojicu poštuje.


“Oni su moji partneri, moji sugovornici, legitimno su demokratski izabrani od svog biračkog tijela, imaju sposobnost donošenja rješenja te vjerujem da će riješti problem”, rekao je.


Sastanak u utorak u Bruxellesu trebao bi, kaže, “biti početak postupka izrađivanja nacrta statuta zajednice srpskih općina ali i početak implementacije drugih elemenata sporazuma od 27. veljače”.


Kurti i Vučić su se prethodno bili sastali u Bruxellesu 27.veljače.


“Nakon 2. svibnja želim vidjeti dinamiku i vjerodostojan proces kako bi smo napredovali u implementaciji svih elemenata”, poručio je Lajčak.