Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosovski premijer

Kurti pod pritiskom Washingtona jer ne slijedi diplomatske napore SAD-a i EU-a

Autor: Hina

31.01.2023. 13:20
Kurti pod pritiskom Washingtona jer ne slijedi diplomatske napore SAD-a i EU-a

Foto: PIXSELLKosovski premijer Albin Kurti u nezavidnoj je situaciji jer ne slijedi diplomatske napore SAD-a i EU-a u pokušajima da se Srbija i Kosovo približe pravno obvezujućem sporazumu, tvrde kosovski analitičari, ukazujući da Kurtija neće biti na današnjem sastanku kosovskih čelnika u Veleposlanstvu SAD-a u Prištini.


Politički analitičar Shkëlzen Maliqi tvrdi da je administracija predsjednika Joea Bidena “pokazala dovoljno strpljenja”, za “Kurtijevu aroganciju”.


Pitanje kosovsko-srpskog sporazuma važno je za stabiliziranje regije i SAD u toj diskusiji vide kao neophodne konzultacije s cijelim političkim spektrom Kosova. No razgovori će u utorak biti održani bez Kurtija, ukazao je Maloqi.
Američko veleposlanstvo u Prištini objavilo je na Twitteru da će održati “sastanak o Zajednici općina sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu”, asocijaciji koju Beograd vidi kao polaznu i ključnu točku za napredak u daljnjem dijalogu i postizanju kompromisa u budućem sporazumu.


“Radujemo se što ćemo čuti promišljene perspektive od različitih grupa lidera civilnog društva, vladinih dužnosnika i političkih vođa”, poručilo je Veleposlanstvo SAD-a.


Dužnosnici Sjedinjenih Država i Europske unije, koja je pokrovitelj dijaloga, više puta su u nizu posljednjih diplomatskih kontakata s čelnicima Srbije i Kosova istaknuli da ZSO treba biti formirana, sukladno ranijim sporazumima, zaštiti srpske manjine i kosovskom ustavu.


Politički analitičar Maliqi kaže kako je Kurti sam sebe doveo u lošu poziciju prema Washingtonu jer pokušava razviti “suverenističku” politiku, ignorirajući stajališta Amerike koja od početka podržava neovisnost Kosova.


“Sam je kriv što je u takvoj poziciji jer već duže vreme pokušava razviti ‘suverenističku’ politiku, upornim poduzimanjem političkih mjera koje su proizvele uzastopne krize sredinom 2022., a sve to bez koordiniranja sa SAD-om i zapadnim partnerima, čak i otvoreno odbacujući zahtjeve Washingtona da se zapadnoj diplomaciji da vremena da pripremi uvjete za postizanje naprednog sporazuma između Kosova i Srbije”, rekao je Maliqi prištinskim medijima.


Kurti je, tvrdi Maliqi, uvijek pokazivao vlastite ideje o tom procesu, a SAD je poslušao, i to djelomice, “tek kada je njegova politika propala ili je situaciju dovela na rub oružanih sukoba na sjeveru Kosova”.


Maliqi je uvjeren da “Washington više nije spreman tolerirati opstrukcije premijera Kurtija”. Politički analitičar Ardian Arifaj smatra da EU i SAD vide izradu nacrta ZSO kao jamstvo da Kosovo brine o srpskoj zajednici, a da su potezi vlade Kosova protumačeni kao zlostavljanje kosovskih Srba.


“Koraci koje je prošle godine poduzelo Kosovo omogućili su Srbiji da ih protumači kao kampanju koja je zlostavljala srpsko stanovništvo, srpske građane na Kosovu, poglavito na sjeveru, a to je izazvalo i reagiranja Europske unije i Amerike. Stoga, oni odluku (vlade Kosova) o ZSO žele vidjeti kao jamstvo da je Kosovu i dalje stalo do Srba”, rekao je Arifaj za prištinsku TeVe1.


Zamjerke na račun Kurtijeve politike ima i politički analitičar Arbnor Sadiku koji tvrdi da kosovska vlada nije bila transparentna u vezi s dijalogom Kosova i Srbije. On je ocijenio da Kosovo mora pronaći način da ponudi “završni nacrt” za ZSO.


Novinar i generalni direktor TV Kljan Kosova Adriatik Kelmendi kaže da međunarodna zajednica ne nastoji nametnuti rješenje već umjesto toga traži od Kosova “da pruži svoju viziju za ZSO” i SAD su spremne “pružiti stručnost i političku podršku, kako bismo osigurali da ono funkcionira u najboljem interesu naroda Kosova”.


Kelmendi u autorskom tekstu, koji je prenio portal Kosovo online, inzistira na činjenici da je za SAD “Kosovo suverena i nezavisna država” i da će uz podršku Washingtona to i ostati. Nedavne poruke kosovskom političkom vrhu dvojice visokih američkih dužnosnika Gabriela Escobara i Dereka Cholleta pokazale su snažno protivljenje stvaranju bilo koje etničke zajednice nalik Republici Srpskoj u BiH, dodaje Kelmendi.


“Dakle, ni ovog puta Albanci i Kosovo ne bi trebali izgubiti fokus. Savez i koordinacija sa SAD-om jesu i ostat će najjače oružje koje imamo protiv Srbije i Rusije”, naveo je Kelmendi.