Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

WANG YI

Kina misli da je Washington histerično reagirao na incident s balonom: Svijet ih je pun

Autor: Hina

18.02.2023. 14:48
Kina misli da je Washington histerično reagirao na incident s balonom: Svijet ih je pun

Foto: ReutersSjedinjene Države su “histerično” reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila, rekao je u subotu u Muenchenu kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.


Američki borbeni zrakoplovi su početkom veljače srušili balon koji je prvo nadletio Kanadu i ušao u zračni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici.


Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, Wang je podsjetio da je Peking izvijestio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenula s kursa.
“Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?”, upitao je šef kineske diplomacije.


To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.


Incident je dodatno zaoštrio odnose Washingtona i Pekinga, a američki državni tajnik Anthony Blinken je otkazao planirani posjet Kini. I Blinken i Wang su u Muenchenu, no još nije poznato hoće li se sastati do kraja konferencije koja završava u nedjelju.


“Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose”, rekao je Wang.


“Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja”, dodao je.