Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

desetljećima nakon

Još uvijek veliko zanimanje za spise tajne policije DDR-a

Autor: Hina

12.01.2023. 13:12
Još uvijek veliko zanimanje za spise tajne policije DDR-a

Foto: PixabayViše od tri desetljeća od nestanka Njemačke Demokratske Republike (DDR), zanimanje za uvid u spise tajne policije Stasi još je uvijek velik, priopćila je uprava Saveznog arhiva u Berlinu u srijedu.


U protekloj godini su podnesena 29.064 zahtjeva za uvid u vlastite spise tajne policije DDR-a (Stasi) što je tek nešto manje nego 2021. Od ustanovljenja Stasi arhiva krajem 1990. podneseno je 7.438.829 zahtjeva za uvid u vlastite spise i dosjee privatnih osoba.


Povjerenica savezne vlade za pomoć žrtvama DDR režima tj. državne Stranke socijalističkog jedinstva (SED) Evelyn Zupke ukazala je na aktualnost pitanja suočavanja s prošlošću.
„Veliko neprestano zanimanje za uvid u spise pokazuje upečatljivo kako ovaj dio naše povijesti seže i do današnjice“, rekla je Zupke.


Ona je objasnila da se mnogi bivši žitelji Istočne Njemačke tek sada, s odlaskom u mirovinu, započinju baviti vlastitom prošlošću. Ona je objasnila i kako je još uvijek mnogo zahtjeva za političkom rehabilitacijom osoba koje su dolazile u sukob s DDR režimom.


„Za mnoge su spisi dokaz o nepravednosti DDR-a. Počinitelji šute ali zato spisi govore“, zaključila je Zupke.