Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

REVOLUCIONARAN SPORAZUM

Japan, Britanija i Italija zajednički razvijaju napredni borbeni zrakoplov

Autor: Hina

02.12.2022. 09:28
Japan, Britanija i Italija zajednički razvijaju napredni borbeni zrakoplov

Foto: iStockJapan, Britanija i Italija objavit će već idući tjedan revolucionaran sporazum o zajedničkom razvoju naprednog borbenog zrakoplova, rekla su dva obaviještena izvora.


Za Tokio i London to znači kulminaciju dosadašnjih obrambenih veza, koje zauzvrat Britaniji daju veću sigurnosnu ulogu u Aziji, a Japanu osiguravaju nove sigurnosne partnere koji mu mogu pomoći u borbi protiv sve veće vojne moći susjedne Kine.


O pokušaju spajanja projekta mlaznog lovca Tempest pod britanskim vodstvom s japanskim programom borbenog F-X Reuters je prvi put izvijestio u srpnju.
Bit će to prvi put da Japan surađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu obrambene opreme.


Projekt će se objaviti prije no što Japan objavi novu nacionalnu sigurnosnu strategiju i plan vojne nabave, rekli su izvori.


Povećanjem naoružanja, koje bi moglo udvostručiti japanski proračun za obranu zemlje na oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda sljedećih nekoliko godina platit će se za nova oružja, uključujući rakete dugog dometa za odvraćanje Kine od vojne akcije u Istočnom kineskom moru i oko njega.


Razgovori između Japana, Britanije i Italije o novom borbenom zrakoplovu koje će voditi BAE Systems Plc i Mitsubishi Heavy Industries nastavit će se sljedeće godine, kako bi se odredili detalji oko podjele posla, rekli su izvori.


Japanska vladajuća Liberalno demokratska stranka također razmatra prijedloge da ublaži svoja pravila vojnog uvoza, kako bi se zajednički borbeni zrakoplov mogao izvoziti, rekao je Itsunori Onodera, bivši japanski ministar obrane i utjecajni zastupnik, u intervjuu prošli mjesec.