Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

hrvatski sabor

Izgledan 101 glas za obuku ukrajinskih vojnika

Autor: Hina

15.12.2022. 18:13
Izgledan 101 glas za obuku ukrajinskih vojnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELLNajviše interesa za izvanrednu sjednicu Sabora, koja će se održati u petak, izaziva pitanje hoće li se za obuku ukrajinskih vojnika postići potrebna dvotrećinska većina ili 101 glas, a prema izjašnjavanjima oporbenjaka u četvrtak – izgledno je da hoće.


Uoči sutrašnjeg glasanja o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM koja, među ostalim, uključuje i dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine, još uvijek se lome i međustranačka i unutarstranačka koplja budući da se ta odluka preselila na domaći teren i pretvorila u svojevrsno izjašnjavanje o Vladi Andreja Plenkovića.


Za izglasavanje odluke o toj misiji potrebna je dvotrećinska većina, odnosno, 101 glas saborskih zastupnika, a hoće li ih, u konačnici, i biti još nije poznato jer se u četvrtak stanje mijenjalo iz trenutka u trenutak.


Socijaldemokrati i DP bez jednoznačnog stava
I dok su se SDP, Most, Zeleno- lijevi blok i Hrvatski suverenisti nedvosmisleno izjasnili kako se na njihovu potporu ne može računati, a i Klub Centra i GLAS-a odbija se uključiti u glasanje zbog izostanka dogovora između ‘dva brda’, oči su uprte u najveći oporbeni klub – Socijaldemokrate te Domovinski pokret, u kojima nema jednoznačnog stava.


Međutim, Klub Socijaldemokrata, kako neslužbeno doznajemo, konačni stav zauzima u petak u 8,30 sati. Oporbeni IDS već je najavio da će njihovih troje zastupnika biti za misiju.


Vladajuća većina broji 77 ruku, tako da im je za donošenje odluke potrebno još 24 glasa oporbe. IDS ima tri glasa, od Kluba Domovinskog pokreta, iz kojeg je najavljeno da će glasati po savjesti, očekuje se da će četvorica članova također dati potporu: Davor Dretar, Stipo Mlinarić, Zlatko Hasanbegović i Stjepo Bartulica.


Predsjednik stranke Za pravednu Hrvatsku Milan Vrkljan, uz svoj, najavio je i glas Miroslava Škore, koji je, međutim, trenutačno na bolovanju, dok je treća članica Kluba Ružica Vukovac rekla da će biti protiv zbog ustavnopravnih nejasnoća.


Najbrojniji oporbeni Klub Socijaldemokrata, koji ima 18 članova, ne želi se izjasniti, iako su, kažu donijeli stav. „Ne odstupamo od svojih stavova, samo zadržavamo pravo da nikome ne polažemo račune kako ćemo glasati.


Glasanje izbjeći nećemo, bit ćemo vrlo jasni i transparentni i u velikom broju ćemo se na glasanju pojaviti”, najavila je predsjednica Kluba Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec.


Već se sada zna da dvoje zastupnika Kluba sutra neće biti u Saboru zbog smrtnog slučaja i putovanja, tako da će na glasanju biti 16 od ukupno 18 zastupnika.


Premijer i predsjednik su “zatrovali” cijeli proces


Njezina stranačka kolegica Katica Glamuzina istaknula je kako su i premijer i predsjednik beskrajno zatrovali ovaj proces te da su dugo razmišljali što napraviti i kako se postaviti kod glasanja o ovoj temi.


„Do odluke smo došli onda kad smo rekli da iz cijele priče izbacujemo činjenicu tko su nam premijer i predsjednik i da idemo pokušati doći do zaključka kako bismo mi glasali o cijeloj stvari da njih dvojica nisu zatrovali cijelu situaciju. To je ono što nas je vodilo u odluci koja će sutra biti jasna svima”, poručila je.


Posavec Krivec podsjetila je da su i ranije znali glasati za Vladine prijedloge kada su ih smatrali dobrima te da su se po ovom pitanju obratili i Ustavnom sudu koji je odgovorio da u proceduralnom smislu ne vidi neustavne elemente, što navodi na zaključak da će dati potporu obuci ukrajinskih vojnika podržati.


Istaknula je i da u Klubu o tome imaju jedinstven stav, međutim, neslužbeno se može čuti da ipak ima još zastupnika koji se “lome oko odluke”. Sigurno je da će iz tog Kluba ‘za’ glasati petero nezavisnih:Rajko Ostojić, Erik Fabijanić, Matko Kuzmanić, Irena Šimunić i Sanja Udović, dok će ostali tek sutra na glasanju objelodaniti svoj stav, iako su najavili da će biti ‘jedinstveni’.


Nije još poznato kako će se postaviti Klub Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika jer ne odgovaraju na telefonske pozive.