ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KADROVIRANJE U CRVENOM

Izbor šefova policijskih uprava sve se više pretvara u blamažu

Autor: Vanja Vesić

11.01.2023. 14:02
Izbor šefova policijskih uprava sve se više pretvara u blamažu

Foto: Filip Brala/PIXSELLDvije policijske uprave (PU) brodsko-posavska i požeško-slavonska nedavno su dobile nove stalne načelnike imenovanih na mandat od pet godina dok se u pet policijskih uprava još uvijek čeka ponavljanje internih natječaja za izbor čelnih osoba.


Na čelu brodsko-posavske policije je Antun Valić, a na mjestu načelnika PU požeško-slavonske Željko Grgić, imenovan početkom studenoga prošle godine. Do novog natječaja za izbor stalnih policijskih šefova poslove su preuzeli vršitelji dužnosti, najdulje na rok od šest mjeseci.


Glasne kritike


Podsjećamo, lanjski izbor načelnika policijskih uprava diljem zemlje izazvao je buru unutar i izvan redova policije nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odlučio poništiti natječajne postupke za šefove pet policijskih uprava. Glasne kritike stizale su iz sindikalnih krugova pod sumnjama da su interni natječaji poništeni jer nisu prošli favorizirani kadrovi, odnosno da isti nisu zadovoljili minimalne uvjete na testu.
Podsjećamo, natječaji su poništeni za načelnika PU primorsko-goranske, dubrovačko-neretvanske, krapinsko-zagorske, virovitičko-podravske i vukovarsko-srijemske. U PU dubrovačko-neretvanskoj nijedan od kandidata nije zadovoljio na testu, dok je za ostale policijske uprave natječaj poništen zato što su se, kako navode iz MUP-a »bitno promijenile okolnosti nakon raspisivanja internog oglasa«.


U PU primorsko-goranskoj na testiranju najbolji je rezultat postigao Ante Podnar, koji je bio načelnik PU ličko-senjske u dva mandata. Iako je postigao najbolje rezultate na testu, nije imenovan za novog načelnika, a privremeni je načelnik Tomislav Dizdar, dosadašnji prvi čovjek primorsko-goranske policije.


Privremena rješenja na šest mjeseci dobili su i Ivan Pavlićević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, Fabijan Kapular privremenim rješenjem imenovan je načelnikom PU vukovarsko-srijemske, dok je Siniša Knežević v. d. načelnika koji je i dosad vodio PU virovitičko-podravsku. Željko Košutić, koji je donedavno bio načelnik PU krapinsko-zagorske, a u svibnju ga je naslijedio Josip Bukvić, sada je v. d. načelnika matične uprave.


No, Košutić se javio na MUP-ov interni oglas, kao i aktualni načelnik Josip Bukvić, i na nedavno održanom pismenom testu bio znatno bolji od protukandidata Bukvića. Za potonjeg se očekivalo da će postići dovoljan broj bodova i glasio je za favorita. Sindikat policijskih službenika svoje je ogorčenje i ranije reakcije sročio ironičnim opaskama.


– Testovi za buduće rukovoditelje, tj. načelnike policijskih uprava, na koje su se javili i sadašnji te pali, postali su sve kompliciraniji pa molimo autore i komisiju da snize kriterije ili im drugi put daju pitanja i odgovore, ili još bolje da riješe test umjesto njih, kako bi se izbjegla ova javna blamaža jer ionako se na rukovodeće funkcije postavljaju podobni i poslušni, a ne sposobni, elokventni i kompetentni, ironično su reagirali iz Sindikata policijskih službenika.


Mačku o rep


– Ovaj igrokaz s poništavanjem natječaja je samo zbog njih kako bi možda iz drugog puta prošli strašne i komplicirane testove, za koje vjerujemo da bi prosječni policajac riješio uz malo truda… Naš visoki menadžment neka se i dalje čudi zašto mladi više ne žele u policiju i zašto policajci u naponu snaga daju otkaze i odlaze iz ove države, dok s druge strane policajci, koji su dali svoju žrtvu u ratu i svoj život podredili ovom sustavu, još uvijek ne mogu u zasluženu policijsku mirovinu usprkos beneficiji koju mogu »okačiti mačku o rep«, naveli su sindikalci.


Iz MUP-a su u još u listopadu naveli da je sukladno provedenom postupku odabira kandidata koje je provelo Povjerenstvo, s danom 21. rujna, bez prekida u kontinuitetu rukovođenja policijskom upravom, imenovano ukupno 10 načelnika uprava na mandat u trajanju od pet godina.


– U pet preostalih policijskih uprava (PU dubrovačko-neretvanskoj, PU primorsko-goranskoj, PU virovitičko-podravskoj, PU krapinsko-zagorskoj i PU vukovarsko-srijemskoj) s danom 21. rujna nisu imenovani rukovodeći policijski službenici – načelnici policijskih uprava, već su Rješenjem o premještaju s datumom 22. rujna 2022. privremeno imenovani policijski službenici koji će najdulje na šest mjeseci obavljati poslove načelnika policijske uprave.


Navedeni postupak propisan je Zakonom o policiji upravo za situacije kada provedenim postupkom nije odabran ni imenovan ni jedan kandidat, a što je ovdje slučaj i to kako bi se u tom roku pravovremeno raspisao novi interni oglas i provela potrebna zakonska procedura odabira kandidata.


Ministar je dužan donijeti odluku kojom obustavlja provedbu internog oglasa, i to zbog bitno promijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon raspisivanja internog oglasa i iz razloga što kandidati nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju, na što po Zakonu nije moguće ulaganje pravnih lijekova.


Opisana situacija koju smo imali u pet policijskih uprava je pravno pokrivena, a pravnu sigurnost i zakonitost imenovanja može jamčiti samo pravovremeno raspisivanje novog internog oglasa, na koji se mogu javiti svi kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete, dakle i oni koji su sudjelovali u ranijem internom oglasu – obrazložili su iz MUP-a.