Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TRAGEDIJA U ATLANTIKU

Inženjer OceanGatea tvrdio da podmornica ne može izdržati tlak na 4 000 metara dubine, dobio je otkaz

Autor: Hina

23.06.2023. 08:40
Inženjer OceanGatea tvrdio da podmornica ne može izdržati tlak na 4 000 metara dubine, dobio je otkaz

Foto: ReutersNakon što je u imploziji mini podmornice u vodama sjevernog Atlantika živote izgubilo petero ljudi, u petak ujutro objavljene su informacije koje impliciraju mogući tehnički nemar američke kompanije OceanGate Expeditions koja je upravljaja podmornicom Titan. ABC News objavio je da je bivši zaposlenik tvrtke OceanGate otpušten jer je izrazio zabrinutost oko kontrole kvalitete i testiranja potencijalnih nedostataka eksperimentalne podmornice.


David Lochridge, inženjer i kapetan podmornice, tvrdio je 2018. u svojoj protutužbi protiv OceanGatea da ga je ta tvrtka otpustila jer je izrazio zabrinutost oko dizajna i testiranja trupa.


AFP piše kako je Lochridge tvrdio da je veliki otvor na prednjem dijelu podmornice dizajniran da izdrži tlak na dubini od 1300 metara, a ne na 4000 metara, što je dubina na koju se u nedjelju uputila ova mala znanstveno-turistička podmornnica s pet putnika koji su izgubili život u njezinoj “katastrofalnoj imploziji”.
Ekspediciju s Titanom organizirala je kompanije OceanGate Expeditions krenuvši na svoje treće putovanje do Titanica, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine.


Reuters


OceanGate Expedition Titanom je nudio posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po osobi, stoji na službenim stranicama. U podmornici su bili kapetan i još četiri putnika, a američka obalna straža u četvrtak je objavila da su svi poginuli.


Poginuo je 58-godišnji britanski biznismen, avijatičar i svemirski turist Hamish Harding, pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Suleman, francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea.


“Sada vjerujemo da su naš šef Stockton Rush, Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet nažalost mrtvi”, objavio je OceanGate Expeditions nakon četiri dana goleme potrage za izgubljenim plovilom.


“Polje krhotina” koje su pronašli roboti u blizini mitske olupine, na dubini od gotovo 4000 metara, svjedoči o katastrofalnoj imploziji podmornice, izjavio je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger na konferenciji za novinare u Bostonu.


Reuters


Titan, dug oko 6,5 metara, zaronio je u nedjelju i trebao je ponovno izroniti poslije sedam sati, no kontakt je izgubljen manje od dva sata nakon zarona. Imao je zalihu kisika za oko 96 sati.


“Ovi su ljudi bili pravi istraživači koji su dijelili duh avanture i duboku strast za istraživanjem i zaštitom oceana”, priopćio je OceanGate, “ožalošćeni zbog gubitka života.”


Američka obalna straža, koja je vodila međunarodni tim za potragu, objavila je u podne na Twitteru da je podvodni robot locirao “polje krhotina” u “području potrage u blizini Titanica”.


Timovi za potragu i pomoćno osoblje iz SAD-a, Kanade, Francuske i Britanije danima su avionima i brodovima skenirali tisuće četvornih kilometara otvorenog mora tražeći bilo kakav znak s podmornice. Od njezina otkrića 1985., olupinu Titanica posjećuju znanstvenici, tragači za blagom i bogati turisti, održavajući tako mit o slavnom kruzeru.


Sudbina turističke podmornice privukla je globalnu pozornost dijelom zbog mitologije koja okružuje Titanic. “Nepotopivi” britanski putnički brod stoljeće je inspirirao i publicističku i fiktivnu priču, uključujući filmsku uspješnicu “Titanic” iz 1997. godine.