Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DELTA NILA

Ina započela komercijalnu proizvodnju plina u Egiptu

Autor: Marinko Glavan

30.10.2023. 13:54
Ina započela komercijalnu proizvodnju plina u Egiptu

Foto: ReutersIna je u području istraživanja i proizvodnje nafte u Egiptu prisutna još od 1989. godine, no u zadnje je dvije godine, osim povećanja proizvodnje s pojedinih nalazišta nafte, intenzivnije pokrenula i istraživanje plinskih nalazišta, što je rezultiralo puštanjem u komercijalnu proizvodnju nove plinske bušotine na lokaciji Istočni Damanhur u delti Nila, čime je Ina prvi put pokrenula proizvodnju plina u toj zemlji.


Velika ulaganja


Plin je na toj lokaciji otkriven krajem prošle godine, a u manje od godinu dana, 26. rujna ove godine, započela je komercijalna proizvodnja, nakon što je bušotina spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq, koje se nalazi u blizini.


Ina je u koncesiju na području Istočnog Damanhura ušla prije dvije godine, kao partner s dvadesetpostotnim udjelom, zajedno s operatorom Wintershall DEA i partnerom Cheiron Energy koji svaki drže po četrdeset posto udjela, pri čemu Inin udio u početnoj proizvodnji iznosi približno 200 boe (ekvivalent barela nafte) dnevno.
– Egipat je Inino ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin, rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.


Zsuzsanna Ortutay Photo: Igor Soban/PIXSELL


Inine aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu usredotočene su uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na ukupno četiri proizvodne koncesije: North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus također u Zapadnoj pustinji.


Ina je proteklih godina povećala ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner s prosječnom proizvodnjom od 1.737 boe dnevno u prvih šest mjeseci 2023. te ulaganjem od 53,8 milijuna eura, u zadnje tri godine.


Povećana ulaganja, prema nedavnoj izjavi Ortutay, rezultirala su desetpostotnim povećanjem proizvodnje u Egiptu u ovoj godini, čime Ina barem djelomično kompenzira prirodni pad proizvodnje s domaćih nalazišta, prvenstveno onih u sjevernom Jadranu.


Nova istraživanja


Ina je, valja podsjetiti, početkom ove godine s Egiptom i tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom EGPC i kompanijom Energean potpisala ugovor o koncesiji za područje Istočni Bir El Nus, čime je ušla u novu koncesiju u egipatskoj Zapadnoj pustinji kao partner s udjelom od 50 posto, dok preostalih 50 posto ima Energean.


Ovom istražnom koncesijom, procjenjuju u Ini, unaprijedit će se održivost Inina egipatskog portfelja, u partnerstvu s poznatim operatorom, u naftom bogatoj Zapadnoj pustinji koja ima dobru proizvodnu infrastrukturu. Početno istražno razdoblje koncesije Istočni Bir El Nus traje tri i pol godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđeno proizvodno razdoblje u trajanju od 20 godina.


Ina i Energean obvezali su se provesti 2D seizmičko snimanje ukupne duljine 180 kilometara i 3D seizmičko snimanje ukupne površine 200 kvadratnih kilometara, nakon čega će uslijediti izrada najmanje dvije istražne bušotine, a budu li rezultati zadovoljavajući, i pokretanje komercijalne proizvodnje.