Sadrži i značajne količine esencijalnih minerala poput cinka, selena, bakra i željeza za koje je dokazano da doprinose normalnom funkcioniranju brojnih sustava u ljudskom organizmu. “Uz nisku energetsku vrijednost i razinu masti, uključujući i zasićene masne kiseline koje se dovode u vezu s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, europska kamenica opravdano se može smatrati odličnim izborom u ljudskoj prehrani“, naglasila je Pleadin.




U sklopu projekta Marinet održane su besplatne vođene degustacije kamenica za građane, a na radionicama su kušali kamenice te naučili su koje su senzorske značajke važne za prepoznavanje kvalitete kamenica.


Nada Vahčić, profesorica emerita Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, navela je da se plosnate kamenice uzgajaju diljem našeg kontinenta – od juga do sjevera, no da između njih postoje razlike.


„Jedinstvenost svake od njih odnosno različitost između kamenica našeg podneblja i kamenica iste vrste iz ostalih europskih staništa očituje se u morfološkim karakteristikama – obliku, boji i građi ljušture te kemijskom sastavu – udjelu vode, proteina, masti, ugljikohidrata te mineralnom sastavu kao i senzorskim značajkama – boji, okusu, mirisu, teksturi i aromi”, rekla je Vahčić.


S druge strane, pojasnila je, na razlike odnosno jedinstvenost – jer je svaka jedinka jedinstvena – utječe cijeli niz čimbenika klime i okoliša što prvenstveno uključuje temperaturu mora, salinitet, karakteristike staništa, odnosno uvjete uzgoja ako su iz uzgajališta.


U sklopu projekta Marinet pokrenuta je kampanja Good AquaFood radi povećanja razumijevanja akvakulture u općoj javnosti te isticanja nutritivne vrijednosti, kvalitete i sigurnosti proizvoda.