Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

GLOBAL ENTRY

Hrvati mogu još lakše putovati u SAD! Evo kako iskoristiti tu mogućnost

Autor: Hina

16.03.2023. 21:42
Hrvati mogu još lakše putovati u SAD! Evo kako iskoristiti tu mogućnost

Foto: iStockHrvatski državljani odsad mogu još lakše putovati u SAD, nakon što je Hrvatska u četvrtak postala punopravni partner u programu Global Entry, objavili su hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova i američka agencija za carinu i zaštitu granice (CRB).


Članstvo omogućuje putnicima niskoga rizika i s prethodnim odobrenjem brži ulazak u SAD preko 77 aerodroma u toj zemlji. Zainteresirani za poslovno ili turističko putovanje u SAD mogu se od četvrtka prijaviti za Global Entry u kojem je trenutno deset milijuna članova.


Hrvatska se tako priključila skupini od 14 partnerskih zemalja: Bahreinu, Argentini, Kolumbiji, Njemačkoj, Indiji, Meksiku, Nizozemskoj, Panami, Južnoj Koreji, Singapuru, Švicarskoj, Tajvanu, Brazilu i Velikoj Britaniji.
Prema CRB-u, oni koji se prijave polaze strogu provjeru i moraju obaviti intervju, a nakon što postanu članovi moguće su i dodatne provjere po ulasku u SAD. Kršenje uvjeta i pravila programa rezultirat će ukidanjem privilegija koje proizlaze iz članstva, upozorila je američka agencija.


“Današnja objava simbolizira napore i predanost naših zemalja njegovanju odnosa koji olakšavaju trgovinu, ali jednako važno i jačaju našu sigurnost istovremeno pružajući korist našim građanima”, rekao je Matthew Davies, visoki dužnosnik CRB-a.
Punopravno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nedugo nakon što je Hrvatska u listopadu 2021. pristupila američkom programu izuzeća od viza koji Hrvatima omogućuje bezvizno putovanje u SAD do 90 dana.


Svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Global Entry trebala bi se održati u Washingtonu idućih tjedana.