Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZBOG "MALTERTIRANJA NOVINARA"

HND kreće u kampanju objave imena sudaca koji tuže novinare

Autor: Hina

26.11.2022. 14:24
HND kreće u kampanju objave imena sudaca koji tuže novinare

Foto: Sergej Dreschler/NLNastavlja se progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima suci tuže novinare i po tome smo najgori u EU, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje najavljuje kampanju u kojoj će se objavljivati tko su suci koji tuže novinare.


Na konferenciji za novinare, ističe HND u priopćenju, upozoreno je na najnoviji “pravosudni udar na novinarsku profesiju” odnosno presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blažević mora, zbog teksta iz 2015. na portalu Tris, platiti sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović odštetu od 40.000 kuna zbog “povrede časti i ugleda”.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da će zbog toga HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudaca i sutkinja koji tuže novinare.
“Sramotno je ovo maltretiranje novinara – jer se to samo tako može nazvati – i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o ‘obijesnom parničenju’ u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti ‘duševnu bol’ i koliko to košta”, rekao je Zovko.


Ovo je skandalozna presuda i kao takva pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a tome jednom treba stati na kraj, dodao je predsjednik HND-a.


Postoje “serijski tužitelji”


Podsjetio je i da ima više “serijskih tužitelja”, navevši osječkog suca Zvonka Vrbana, koji je u nekoliko navrata tužio portal Telegram i glavnu urednicu portala Jelenu Valentić, kao i suca Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića koji je podnio 26 tužbi protiv novinar i medija od čega je polovica protiv Hanza Medije.


“Novinare se tuži i napada i s obzirom na to možemo reći – ako ste željeli rat, imat ćete ga. Nećemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure te proganjanje novinara te na koncu da ih financijski uništi”, rekao je Zovko zahtijevajući da država nešto poduzme.


Glavna tajnica HND-a Melisa Skender najavila je da će HND pozvati sve članove da se solidariziraju i kolegici Blažević doniraju novac za odštetu i sudske troškove (broj računa je HR3523900013199019277).


S njezinom je slučaju HND upoznao međunarodne novinarske organizacije – Međunarodnu (IFJ)  i Europsku federaciju novinara (EFJ) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).


Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek istaknuo je posebno problem novinara u lokalnim sredinama, gdje se gotovo svakodnevno novinari susreću sa svojim tužiteljima i na njima je neprestani pritisak.