Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

JUG GAZE

Hamas upozorio da će ofenziva na Rafah dovesti do desetaka tisuća mrtvih i ranjenih

Autor: Hina

10.02.2024. 13:24
Hamas upozorio da će ofenziva na Rafah dovesti do desetaka tisuća mrtvih i ranjenih

Foto: ReutersHamas je u subotu upozorio da bi izraelska ofenziva na Rafah mogla dovesti do “desetaka tisuća mrtvih i ranjenih” u tom gradu na jugu Gaze, posljednjem utočištu za stotine tisuća palestinskih civila.


Očevici su u subotu izvijestili o novim izraelskim napadima na područje Rafaha gdje prema podacima UN-a sada živi više od 1,3 milijuna Palestinaca, velikom većinom civila koji su pobjegli od rata koji već četiri mjeseca bjesni između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.


Nakon što je u srijedu naredio vojsci da pripremi ofenzivu na Rafah, premijer Benjamin Netanyahu je u petak od nje zatražio i da dostavi plan za evakuaciju civila i uništenje Hamasa u tom gradu.
“Upozoravamo na katastrofu i masakr koji bi mogao rezultirati desecima tisuća mučenika i ranjenih”, rekao je Hamas u subotu, dodajući da odgovornim za moguće posljedice smatra “američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju”.


Nakon grada Gaze, zatim i Kan Junisa, Izrael sada cilja na kopnenu operaciju u Rafahu. Ovaj grad iza kojeg stoji zatvorena granica s Egiptom dom je stotinama tisuća Palestinaca koji su pobjegli od bombardiranja i borbi sa sjevera teritorija dok su se kretali prema jugu. Sada se nalaze u očajnim uvjetima u Rafahu pretvorenom u veliki logor.


“Nemoguće je postići cilj rata bez eliminacije Hamasa i ostavljanja četiri bataljuna Hamasa u Rafahu”, a to zahtijeva da se “civili evakuiraju iz borbenih zona”, rekao je Benjamin Netanyahu.


Za sudbinu civila zabrinuti su UN, pa i SAD, glavni saveznik Izraela.


“Provođenje takve operacije sada (u Rafahu) bez planiranja i bez razmišljanja na području u kojem živi milijun ljudi bila bi katastrofa”, upozorio je ovaj tjedan američki State Department.


Predsjednik Joe Biden u četvrtak je ozbiljno povisio ton prema Izraelu, ocijenivši “odgovor u pojasu Gaze” na napad 7. listopada “pretjeranim”.