Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŠEF DIPLOMACIJE

Grlić Radman u Turskoj na otvorenju škole obnovljene i hrvatskim sredstvima

Autor: Hina

17.01.2024. 12:49
Grlić Radman u Turskoj na otvorenju škole obnovljene i hrvatskim sredstvima

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je u Turskoj sudjelovao na svečanosti otvorenja škole na potresom pogođenom području u čijoj je obnovi sudjelovala Hrvatska, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Drugog dana službenog posjeta Turskoj šef diplomacije bio je u potresom pogođenoj pokrajini Adiyaman gdje je istaknuo da vlada iznova potvrđuje snažnu solidarnost s Turskom.


Hrvatska je izdvojila ukupno 3,5 milijuna eura za pomoć izgradnji obrazovne infrastrukture, od čega je milijun eura usmjereno na partnerstvo s UNICEF-om, čime se naglašava ključna uloga međudržavne suradnje u obrazovnom sektoru, stoji u priopćenju.
Grlić Radman je naglasio kontinuiranu predanost Hrvatske pomoći prijateljskom turskom narodu, posebno djeci čiji su životi pogođeni posljedicama prirodnih katastrofa, priopćeno je.


„Zajedno, uz našu kontinuiranu predanost i suradnju, radit ćemo kako bismo osigurali djeci Adıyamana i obližnjih područja potrebne resurse te svu podršku kako bi postala otpornija u suočavanju s nedaćama“, naglasio je ministar.


Hrvatska je među prvima pružila snažnu podršku Turskoj kada je već 6. veljače 2023. godine uputila tim od 41 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i sedam potražnih pasa, priopćio je MVEP.


U potresu magnitude 7,8 stupnjeva u veljači prošle godine poginulo je više od 50 tisuća ljudi u Turskoj, a u susjednoj Siriji šest tisuća.