Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

zagrebački nadbiskup bozanić

"Gradimo savezništvo u dobru i prepoznajmo dobro u svojoj sredini"

Autor: Hina

20.12.2022. 12:55

Foto: Davor Kovačević/NLZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u utorak Božićnu poruku u kojoj je istaknuo da se Božja milost ne nameće već traži ljudsku slobodu, prihvaćanje i ljubav te je ponovio poziv da u Hrvatskoj gradimo savezništvo u dobru i prepoznamo dobro u svojoj sredini.


“Božja se milost ne nameće, ona traži ljudsku slobodu, prihvaćanje i ljubav. Samo se tako stvara zajedništvo koje nadilazi povijest i prolaznost. I koliko god bila prepoznatljiva blizina ljudskosti koja se nalazi u Božiću, istinska je ljepota Božića u izvorištu te ljudskosti, u Božjoj ljubavi i u njegovu daru spasenja, u vječnoj radosti”, poručio je u utorak kardinal Bozanić u Božićnoj poruci.


Stoga, za razliku od pristupa koji se temelje na umnažanju moći, otajstvo Kristova rođenja omogućuje nam ljudsku i Božju blizinu, po kojoj i obitelj i Crkva i domovina postaju mjesta prihvaćanja i susretišta, u kojima se rado boravi i iz kojih se nerado odlazi.


Obitelj je vrjednota u kojoj se rađa hrabrost i žrtva
Bozanić je naglasio da božićna ljepota obnavlja obitelji, jer poziva na zajedništvo, okupljanje i na jačanje nutarnjih poveznica koje uspijevaju odolijevati i najvećim izvanjskim kušnjama.


“Božić obnavlja obitelji, jer nam pomaže pronaći najvažnije, ono što istinski volimo i za čim težimo; zaustavlja našu žurbu da bismo našli vremena za radost i da ne vidimo samo nezadovoljstva”,  rekao je zagrebački nadbiskup.


Poručio je da nam obitelj pruža sigurnost i prihvaćenost, i dok su mnogi u strahu za obitelj – upravo je obitelj vrjednota u kojoj se rađa hrabrost i žrtva.


Naglasivši da Božićna ljepota oplemenjuje i našu hrvatsku domovinu, kardinal Bozanić podsjeća da je “otajstvo Božića u našem narodu od starine bilo nadahnuće, radost i utjeha, svjetlo i nada”.


No, upozorio je, u sadašnjem trenutku osjećamo širenje stanovitoga životnoga umora i bezvoljnosti.


“I nas u Hrvatskoj zahvaćaju teškoće života ljudi u suvremenoj civilizaciji, a to su otuđenost, nesigurnost, strah i tjeskoba. Na te se osjećaje nadovezuje namjerno isticanje loših primjera, a neprepoznavanje dobra u našoj sredini, koje je uvijek pokretač preobrazbe”, upozorio je kardinal Bozanić.


Gradimo savezništvo u dobru


Naglasivši kako je vjerničko poslanje mijenjati perspektivu, kardinal Bozanić ponovio je poziv da u Hrvatskoj gradimo savezništvo u dobru.


“U ovo predbožićno vrijeme imamo više razloga za radost i zahvaljivanje u našoj hrvatskoj domovini”, poručio je kardinal Bozanić. “Širimo pozitivno ozračje, prepoznajući dobro u svojoj sredini”, pozvao je zagrebački nadbiskup.


Kardinal Bozanić u božićnoj poruci je upozorio i da smo svjedoci kako se Božić može različito shvaćati i živjeti, i da se može čak pokušati iskoristiti za ciljeve koji su u suprotnosti s kršćanstvom.


“Tako se Božić i božićno vrijeme ponegdje vide kao bajkovito ozračje, iluzija i poželjan bijeg od stvarnoga života, umjesto da ga se prihvati kao darovana blagodat naše sadašnjosti, koja omogućuje svakomu čovjeku doživjeti sreću i ublažiti rane”, poručio je.


Istaknuo je također da je Božić vrijeme povrataka i novosti.


“Ako se vratimo Božiću, Božić će nas vratiti nama samima, vratit će nas bližnjima, zajedništvu, Crkvi i domovini; vratit će nas ljepoti novosti – koja ne dijeli, ne otuđuje, ne prijeti i ne unosi tjeskobu”, zaključio je u poruci kardinal Bozanić.