Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

MJESEČNA NAKNADA

Francuski ministar neće plaćati plavu kvačicu na Twitteru

Autor: Hina

06.11.2022. 17:34
Francuski ministar neće plaćati plavu kvačicu na Twitteru

Foto: ReutersFrancuski ministar i glasnogovornik vlade Olivier Veran u nedjelju je rekao da neće Twitteru plaćati mjesečnu naknadu od 7,99 dolara za provjeru računa te da je zabrinut zbog ambicija novoga vlasnika te društvene platforme, Elona Muska.


Twitter je u subotu ažurirao svoju aplikaciju u Appleovom App Storeu te počeo naplaćivati ​​’plave kvačice’, što je prva veća revizija otkako je Musk preuzeo tvrtku nakon što je 28. listopada potpisao ugovor vrijedan 44 milijarde dolara.


Rečeno je da oni koji “nabave odmah Twitter Blue za 7.99 dolara mjesečno mogu dobiti plavu kvačicu pokraj imena, poput slavnih osoba, tvrtki i političara”.
Jedan od tih političara rekao je da ne kani platiti traženu svotu.


“Pozivam sve da bez odlaganja decertificiraju moj račun ako smatraju da je to nešto što se mora početi plaćati”, rekao je Veran za televiziju France 3.


Prije nego što je Musk preuzeo dužnost, plava kvačica pored korisničkog imena značila je da je Twitter potvrdio da račun pripada osobi ili tvrtki koja na njega polaže pravo.


Upitan hoće li nastaviti koristiti Twitter nakon Muskova preuzimanja, Veran je rekao da nije siguran.


Kazao je kako je to glavni komunikacijski alat s više od 10 milijuna francuskih korisnika, no dodao je sljedeće: “Činjenica da ovaj veliki globalni alat pripada jednom čovjeku i da on pokazuje ambicije koje me pomalo zabrinjavaju – barem neke od njih – znači da ću ostati na oprezu i da ću preuzeti odgovornost bude li potrebno.”


Poput gotovo svih ministara u francuskoj vladi i Veran ima verificirani Twitter račun s plavom kvačicom pored svog imena. Bivši ministar zdravstva ima gotovo 425.000 pratitelja na svom @olivierveran računu.


@EmmanuelMacron, račun francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, također potvrđen, ima 8,8 milijuna pratitelja.


Njegov službeni račun u Elizejskoj palači, @Elysee, ima 2,8 milijuna pratitelja.


Većina francuskih ministarstava, vladinih ureda i agencija, departmana i prefektura također ima verificirane Twitter račune, kao i brojni francuski gradovi, kulturne ustanove pa čak i pariške metro linije.