Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

hrvatski PREMIJER

FOTO Plenković otišao u Davos, evo s kime se sve susreo

Autor: Hina

18.01.2023. 19:46
FOTO Plenković otišao u Davos, evo s kime se sve susreo

Foto: NLPremijer Andrej Plenković otputovao je na Svjetski ekonomski forum u švicarskom Davosu. U prvoj panel raspravi na kojoj je sudjelovao tema je bila unaprjeđenje globalne suradnje u uvjetima preklapajućih kriza.


“Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju EU politika u svrhu odgovora na energetsku i prehrambenu krizu te se zalaže za jačanje multilateralizma”, poručio je Plenković.


U Davosu se susreo s Jaredom Cohenom, predsjednikom globalnih poslova i suvoditeljem primijenjenih inovacija u Goldman Sachsu.

“U Davosu nastavljamo redovit dijalog s Jaredom Cohenom, kojeg sam pozvao u posjet Hrvatskoj. Razgovarali smo o mogućnostima suradnje na području digitalne tranzicije u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.


Susreo se i s glavnom direktoricom Europske organizacije za nuklearna istraživanja Fabiolom Gianotti, a razgovaralo se o nastavku institucionalne, gospodarske i znanstvene suradnje Hrvatske s CERN-om.Plenković je razgovarao i s posebnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.Sljedeći susret bio je s ministrom vanjskih poslova izraela Eliyahuom Cohenom.


“Hrvatska i Izrael žele nastaviti graditi kvalitetne odnose i jačati gospodarsku suradnju. Razgovarali smo i o hrvatskom predsjedanju IHRA-om”, rekao je PlenkovićS premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem razgovaro je o situaciji u susjedstvu.“Podupiremo europski i reformski put Kosova i Crne Gore te nastavljamo graditi bilateralne odnose”, poručio je Plenković.


Premijer je održao i susrete s izvršnom potpredsjednicom za globalnu franšizu cjepiva i imunološke terapije AstraZenece Iskrom Reić te direktorom međunarodnih tržišta Royal Philips Edwinom Paalvastom.